Blagaj – Turistički raj u srcu Hercegovine

Blagaj – Turistički raj u srcu Hercegovine

Kada se smjestite u mir blagajske tekijske avlije, po kojoj je ovo područje poznato širom svijeta, prestat ćete se pitati zašto je Blagaj bio mjesto kojem su se vraćali i rimski plemenitaši i osmanski veziri i austrougarski oficiri

Foto: Sulejman Muratović© All rights reserved

Ako iz pravca Sarajeva krenete ka jugu zemlje, da nahranite pogled i okrijepite dušu na bijelim kamenim lukovima Staroga mosta, ne vraćajte se odmah natrag. Produžite južno još samo malo. Na tek tri kilometra od aerodroma u ovom gradu, smjestio se pravi mali raj na zemlji.

Blagaj sa svojom tekijom, zbog blizine Jadranskoga mora mediteranskom toplom klimom, ugrijat će vas i u ovim zimskim danima. A ne zaboravite, samo ste dva sata vožnje od snijegom prekrivenih planina.

Kada se smjestite u mir blagajske tekijske avlije, po kojoj je ovo područje poznato širom svijeta, prestat ćete se pitati zašto je Blagaj bio mjesto kojem su se vraćali i rimski plemenitaši i osmanski veziri i austrougarski oficiri.

Zbog jako velikog broja sunčanih dana, a ima ih gotovo dvije stotine tokom godine, na ovom području u savršenom miru živi oko 150 vrsta ptica, među kojima je najpoznatiji bjeloglavi sup, vrsta kojoj prijeti istrebljenje i koje, osim u Blagaju, ima samo na otoku Cresu u susjednoj Hrvatskoj. Hladne vode Bune, koja izvire iz dubine od oko 200 metara ispod kraške stijene, stanište su najpoznatijoj evropskoj pastrmci, a vrelim suncem hrane se kivi, grožđe, smokve, nar…

Prema predaji, tekiju na vrelu Bune osnovali su derviši bektašijskog reda u XVl vijeku. Evlija Čelebija je zapisao da je mostarski muftija Zijaudin Ahmed-ibn Mustafauz na izvoru Bune dao sagraditi tekiju helvetijskog reda u „kojoj derviši vode prijateljske razgovore i naučne diskusije“.

 

Sredinom XlX vijeka obnovio ju je Omer-paša Latas i ona od tada pripada kaderijskom redu. Danas je tekija u posjedu nakšibendija. Biseri orijentalne bosanske arhitekture ogledaju se na mirnim vodenim površinama. Zgrade su građene na sprat sa izbačenim doskatima i imaju prostrane avlije. Dvije musafirhane (kuće za goste) služile su za smještaj putnika, koji bi se u tekiji zaustavljali radi odmora.

Tekst: Adisa Bećiragić

Foto: Sulejman Muratović

Zato što jedan članak nije dovoljan…

HOTEL BLAGAJ