Blistavi sarajevski gimnazijalci: Šest medalja na Olimpijadi metropola u Rusiji

Blistavi sarajevski gimnazijalci: Šest medalja na Olimpijadi metropola u Rusiji

Sarajevski gimnazijalci osvojili su šest medalja na Međunarodnoj Olimpijadi metropola koja je održana u online formatu od 16. do 22. decembra.

Foto: Druga gimnazija website

Olimpijada metropola je prestižno takmičenje za učenike srednjih škola koje organizuje grad Moskva, a Grad Sarajevo je ove godine prvi put učestvovao u takmičenju. Organizator na takmičenje poziva većinu svjetskih metropola pa je tako ove godine na takmičenju učestvovalo preko 30 timova.

Učenici iz Sarajeva su učestvovali na takmičenju iz tri predmeta: matematike, fizike i informatike i svi učenici su osvojili medalje u veoma jakoj konkurenciji.

Matematičari Boris Stanković i Esma Mašić iz Druge gimnazije Sarajevo su osvojili bronzane medalje, dok je Admir Zatega osvojio srebro, a Haris Imamović bronzu iz informatike.

Obojica su učenici Druge gimnazije Sarajevo, dok su fizičari Fatih Žgalj i Adin Frljak učenici Prve bošnjačke gimnazije. Fatih je osvojio srebro, a Adin bronzu.

Učenici su ovim medaljama stavili tačku na uspješnu godinu u kojoj su osvojili brojne svjetske, evropske i balkanske medalje.

Lideri tima bili su profesori matematike Amar Bašić i Emir Kalajdžija iz Druge gimnazije Sarajevo, studentica fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Majra Šišić i profesor informatike Adnan Šalaka iz Druge gimnazije Sarajevo.

Upravo oni su uz entuzijastične učenike najzaslužniji za organizaciju učešća Sarajeva na ovoj olimpijadi u veoma zahtjevnim online okolnostima. Grad Sarajevo podržao je učešće učenika na ovom takmičenju.