Bliži se najveće snowboard takmičenje u BiH: 8. Olimpija Europa Cup naredni...

  Bliži se najveće snowboard takmičenje u BiH: 8. Olimpija Europa Cup naredni vikend na Bjelašnici

  Najbolji snowboarderi iz čak trinaest evropskih zemalja naredni vikend okupit će se na 8. Olimpija Snowboard Europa Cup-u, najvećem snowboard takmičenju u našoj zemlji, kako bi pokazali svoje vještine u disciplini Big Air.

  Snowboard park Štinji dol na Bjelašnici će tokom februara postati središtem evropske snowboard scene. Osmi put po redu, 02. i 03. februara, održati će se Europa Cup, najveće snowboard takmičenja u našoj zemlji, nakon čega će uslijediti snowboard takmičenja u sklopu Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF 2019.

  Do sada je potvrđeno učešće preko 40 snowbordera koji će se naći u kvalifikacijama i glavnom takmičenju, a na listi se nalazi i sedam predstavnika naše zemlje: Asja Klačar, Selina Memić, Nejra Mulić i Uma Pećanin u ženskoj i Haris Burić, Edis Ozturk i Faris Biogradić u muškoj kategoriji.

  Najbolji evropski snowboarderi pokazaće svoje trikove u disciplini Big Air, takmičenju u skokovima na vještačkoj skakaonici.

  „Sjajna vijest za snowboard u našoj zemlji je izgradnja novog snowboard borilišta u Štinjem dolu, jer je snowboard park dobio prvo borilište u disciplini Big Air na kojem je konfiguracija terena urađena u skladu s aktuelnim regulativama Međunarodne skijaške federacije,“ kazao je Ismar Biogradić iz kluba FreeStyle Sarajevo, organizatora Europa Cup-a i tehničkog realizatora takmičenja EYOF 2019. za snowboard discipline. „Izgradnjom novog borilišta unaprijeđeni su uslovi i za trening naših sportista, a zahvalnost dugujemo ZOI ’84, EYOF 2019 i Skijaškom savezu BiH,“ istakao je Biogradić.

  8. Olimpija Snowboard Europa Cup ujedno je i druga test utrka za EYOF 2019. Prva test utrka vožena je prošle godine u disciplini Slope Style, a naredni vikend novo borilište oprobaće takmičari u disciplini Big Air. Europa Cup je po rangu, poslje Olimpijskih igara i Svjetskog kupa, treće po redu takmičenje. Tehnički je teže od FIS utrka, ali takmičarima značajnije jer osvojeni bodovi mogu osigurati učešće na svjetskom kupu naredne sezone.

  Tokom dva dana takmičenja u snowboard parku Štinji dol ljubitelje ekstremnih sportova će rasplesati i zagrijati DJ Zlijay aka Mixmaster Zlee i DJ Mex.