Bobovac

  Bobovac

  Kraljeva Sutjeska je od Sarajeva udaljena 1.5-2h vožnje, tačnije, s magistralne ceste Sarajevo-Zenica vodi asfaltni put od Kaknja u smjeru jugoistoka do Kraljeve Sutjeske, a nadalje do Bobovca manji dio puta je asfaltiran, dok je ostatak makadam. Nakon što se prođe selo Dragović, stižete do prijestolja bosanskih kraljeva.

  Tvrđava Bobovac je bila sjedište bosanskih kraljeva dinastije Kotromanića, Tomaša i Tvrtka, dok se za posljednjom bosanskom kraljicom, Katarinom, ovdje i danas žali. Naime, kada su Osmanlije osvojile tvrđavu Bobovac, Katarina je ili izbjegla ili bila prognana za Rim, i nikad više nije vidjela Bosnu.

  Iz Kraljeve Sutjeske je moguće automobilom doći gotovo do same tvrđave, međutim preporuka je ipak pješačenje dolinom rijeke Bukovice, a odmoriti se možete u neposrednoj blizini tvrđave gdje se nalazi izletište sa klupama i roštiljima.

  Važnost ove historijske utvrde jeste i u tome što se ovdje čuvala bosanska kraljevska kruna, kraljevska grobna kapela za koju se pretpostavlja da je kralj Stjepan Ostoja naredio da se stara bobovačka crkva preuredi za tu svrhu. U njoj su bila sahranjena tri bosanska kralja: Stjepan Ostoja, Tvrtko II. Kotromanić i Stjepan Tomaš Kotromanić.
  Jedini u potpunosti očuvani objekt u Bobovcu je mauzolej koji je kraljica Katarina podigla kralju Tvrtku nakon njegove smrti. Njegovi ostaci su tokom posljednjeg rata izmješteni na do sada nepoznatu lokaciju. Nešto vanjskih zidina i nekadašnji dio konjskih staja mogu se vidjeti na grebenu koji se uzdiže iznad mauzoleja i kraljevske četvrti koja se nažalost polagano urušava.

  Elvira Leka, Furaj.ba