Bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina

  Bogat program ovogodišnjeg Festivala kulture Slovo Gorčina

  Ovogodišnje izdanje Festivala kulture Slovo Gorčina, koji će se od 26. do 28. jula održavati u Stocu, predstavljeno je u mostarskom Centru za kulturu, a organizatori su najavili bogat program u sklopu kojega će biti upriličen i Stolački ljetni univerzitet čija je ovogodišnja tema ‘Otpor’.

  Predstavljajući na konferenciji za novinare program Festivala i njegov značaj, predsjednik Upravnog odbora Udruženja Slovo Gorčina Gorčin Dizdar istaknuo je kako se njegov značaj ogleda u veoma dugoj tradiciji, sada već pedesetogodišnjoj, jer se osim kraćeg prekida tokom rada, Festival održava još od 1972. godine i tako predstavlja jedan od najstarijih festivala u BiH.

  – Pored toga što zadržavamo sve poznate i veoma značajne sadržaje festivala, od gostovanja jednog istaknutog pjesnika, a ove godine je riječ o Amiru Brki, preko dodjele nagrada mladim pjesnicima, do gostovanja važnijih imena regionalne glazbene scene poput ovogodišnjeg Rundek kvarteta, Festival svake godine uvodi i neke nove programe – naveo je Dizdar.

  Član žirija za dodjelu književne nagrade Mak Dizdar za 2019. godinu Adnan Žetica naglasio je kako će se dobitnici nagrada znati u subotu na pjesničkoj večeri te da je žiri od 53 rukopisa izdvojio deset finalista koji će sudjelovati na Festivalu.

  Pritom je dodao kako prva nagrada osim novčane, uključuje i objavljivanje zbirke poezije te njenu promociju.

  Prošlogodišnji dobitnik treće nagrade i volonter na ovogodišnjem festivalu Srđan Sekulić ocijenio je kako mu je sudjelovanje na festivalu pomoglo u karijeri i objavi knjige te donijelo jedno predivno iskustvo zbog čega je ove godine odlučio da volontira i pomogne u samom održavanju festivala.

   

  Inače, važna stavka Festivala je i Stolački ljetni univerzitet čija je ovogodišnja tema ‘Otpor!’, a koji se organizira u suradnji s Fodacijom Friedrich Ebert u sklopu projekta SEE Democratic Left (Demokratska ljevica jugoistočne Europe).

  Svečano otvorenje Festivala bit će upriličeno u petak, 26. jula, na nekropoli stećaka Radimlja, a održavat će do nedjelje, 28. jula, kada će, među ostalim, biti upriličena i promocija zbirke poezije Prostori, autorice Željane Vukanac, prošlogodišnje pobjednice natječaja.