Bogat program prestižnog sajma turizma i ekologije u Lukavcu

  Bogat program prestižnog sajma turizma i ekologije u Lukavcu

  Devetnaesti međunarodnog sajma turizma i ekologije “List 2021”, će se održati u od 16. do 18. septembra ove godine u Lukavcu.

  “Uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, Turističke zajednice TK i Općine Lukavac uspjeli smo postati jedna od najprestižnijih manifestacija u BiH”, kazali su organizatori.

  U okviru Sajma, najavili su, održat će se više podsajamskih manifestacija, kao što su Međunarodna konferencija iz oblasti turizma, Regionalno takmičenje turističko-ugostiteljskih škola, Dani ženskog stvaralaštva, Festival hrane i pića ‘Bosanska sofra’, Sajamska biciklijada i Novinarska kotlićijada. Organizatori veliku pažnju posvećuju i razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva koji su direktno ili indirektno povezani sa turizmom kao generatorom regionalnog i lokalnog rasta i razvoja.

  Jedan od važnijih ciljeva sajma List je i promocija turističkih potencijala, prirodnih resursa, kulturnog bogatstva i turističkih destinacija sa raznovrsnim sadržajima za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport i rekreaciju inostranim učesnicima.

  “Sama organizacija specijaliziranih manifestacija, u ovom slučaju Sajma turizma i ekologije, ima za cilj potaknuti i održati ekološku svijest o očuvanju svega što nam je priroda podarila, ali i promociju našeg prirodnog bogatstva, kroz akcije, seminare, izlete i druženja”, kažu organizatori.

  Kako bi doprinijeli što većoj osviještenosti o značaju prirode i kulturno-historijskog blaga Bosne i Hercegovine, u okviru Sajma se organizuju i okrugli stolovi, konferencije i predavanja koja imaju za cilj promociju zaštite okoliša, naročito među mlađim generacijama. Cilj organizatora je da svojim radom i akcijama potaknu što veći broj mladih ljudi na razmišljanje o potrebama zaštite i unapređenja okoliša i prirode, kao i ljudskog zdravlja, te na taj način razviti pozitivan odnos mladih prema okolišu. Jedan od ciljeva je i ponuda usluga, te uključivanje lokalnog stanovništva u organizaciju, čime žele što više prihoda od turizma zadržati u samoj destinaciji, te promovisati destinaciju koja čuva i vrednuje sve oblike historijske i kulturne baštine tako da u njoj mogu uživati kako domaći stanovnici, tako i turisti.