Ironmani iz BiH danas na utrci u Klagenfurtu

  Ironmani iz BiH danas na utrci u Klagenfurtu

  U Austrijskom gradu Klagenfurt, danas 26. juna nalaze se najjači ljude svijeta, učesnici takmičenja Ironman. Među njima su ove godine petorica predstavnika Bosne i Hercegovine.

  Tomislav Cvitanušić, Dario Ružić, Emir Baralić, Erol Mujanović i Nermin Palić nose zastavu BiH na najtežem jednodnevnom takmičenju na svijetu. Radi se o Ironman distanci triatlona i svako od njih će po ovoj vrućini, samo danas, morati preći 226 kilometara za manje od 17 sati, zato Ironman triatlon predstavlja najnaporniju jednodnevnu utrku na svijetu.

  Ironman je serija utrka koje organizira World Triathlon Corporation, a potrebno je bez odmora plivati 3,8 km, voziti bicikl 180 km, te na kraju trčati maraton odnosno 42,2 km. Utrka je počela u 7 sati, plivanje se mora završiti za dva sata i 20 minuta, vožnja biciklom mora biti završena do 17:30, a cijela utrka do ponoći.  Prolazna vremena takmičara mozete pratiti na www.ironman.com

  “Glavni cilj ovakvih takmičenja je prije svega preći ciljnu liniju i vratiti se živ sa trke. U triatlonu je veliki broj sitnica tokom svake od tri discipline koje mogu dovesti do problema i do odustajanja. Od klimatskih uslova, preko tehničkih sitnica vezanih za pucanje gume ili lanca na biciklu, pa do nedovoljnog unosa tekućine i hrane tokom trke… Samo jedna greška je dovoljna da nastanu poteškoće”, kažu bh. predstavnici za Klix, ali ističu i da će biti veoma rasterećeni kada se Ironman takmičenje završi jer su šestomjesečni treninzi krajnje naporni – radi se o 12 do 15 sati treninga sedmično, nerijetko i 20 sati. To je jako teško uklopiti u sedmicu koja je već puna poslovnih i privatnih obaveza za svakog od njih, priznali su.

  Takmičenje Ironman Austria svake godine privuče oko 3.000 sportista iz 60 zemalja koji se takmiče na jezeru Wörthersee sa prosječnom temperaturom od 22 stepena, a nakon plivanja slijedi vožnja biciklom kroz živopisne predjele u atmosferi sličnoj onoj na Tour de Franceu. Ruta utrke ide duž jezera i kroz grad.