Bosanka odlikovana počasnom britanskom titulom povodom kraljicinog rođendana

Humanitarna radnica Aida Salkić-Haughton, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, odlikovana je počasnom titulom Član Reda Britanskog Carstva (MBE), za rad u zajednici koji služi kao pozitivan primjera drugima.

Aida Salkić-Haughton

Odlikovanje se dodjeljuje povodom rođendana britanske kraljice Elizabete II.

Ova rođena Cazinjanka se našla na listi odlikovanih osoba zbog njenog dugogodišnjeg volonterskog rada u promicanju svjesnosti o šteti koju mržnja može uzrokovati ukoliko joj se društvo ne suprotstavi na vrijeme.

Mirovna aktivistica radi zajedno sa humanitarnim organizacijama Sjećanje na Srebrenicu (Remembering Srebrenica) i YMCA North Staffordshire. Koristeći svoje ratno iskustvo, jer se kao tinejdžerka iznenada našla u centru ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini devedesetih godina, svojim je susretima sa mladima, djecom školskog uzrasta i predstavnicima zajednica navodila na to da se mržnji i diskriminaciji treba suprotstavljati kroz dobra djela.

“Svi mi možemo učiniti nešto kako bismo unaprijedili svijet u kojem živimo”, rekla je Salkić-Haughton i dodala da moramo biti svjesni i kako lako stvari u životi mogu izbjeći kontroli.

Poručila je da ju je ovo priznanje obavezalo da nastavi doprinesiti društvu kroz dobrotvorni rad.

“Ova titula je izvanredna čast, ali obaveza da nastavim sa mojim radom u zajednici kako bismo očuvali sjećanje na sve nevine žrtve bosanskog ili bilo kojeg drugog rata, te spriječilo sličan bol i gubitak u budućnosti”, rekla je.

Salkić-Haughton je naglasila da su joj najveća inspiracija bosanske majke čija su djeca ubijena, kao i drugi članovi porodice, ali da uprkos tome one nikada nisu izgubile dostojanstvo.

“Zločini počinju sa govorom mržnje i podsjelom na ‘nas’ i ‘njih’”, istakla je Haughton i pozvala da se tome snažno suprotstavi.

Smatra da se to može učiniti i kroz volonterski rad podsjetivši da je on jako koristan za društvo, saopćili su iz organizacije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi