Promocija Bosne i Hercegovine u Češkoj

  Promocija Bosne i Hercegovine u Češkoj

  Širom Češke Republike počinje predstavljanje Bosne i Hercegovine kroz višemjesečnu kulturnu manifestaciju “Dani slavenske kulture”, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Češke Republike Miloša Zemana, premijera Andreja Babiša, Ministarstva kulture Češke Republike, Ambasade Bosne i Hercegovine u Češkoj, udruženja Lastavica.

  Foto: Ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević

  Prvi domaćin manifestacije je grad UherskýBrod 25. juna, kroz sjajan cjelodnevni program.

  Putujuća izložba kroz Češku Republiku predstavljat će ljepote i zanimljivosti Bosne i Hercegovine, kulturnu baštinu na UNESCO-ovoj listi, artefakte koji predstavljaju nematerijalnu baštinu UNESCO-a i najvažniju stavku upisanu na UNESCO-ov popis – faksimil čuvene sarajevske Hagade.

  Izložba se održava povodom svjetske godišnjice UNESCO-a – 150 godina od rođenja pjesnika Jovana Dučiča. Izložbu će nadopuniti panel radova češkog arhitekta Karla Paržika, koji je izgradio više od 160 zgrada u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevu.

  Podsjećamo, povodom godišnjice smrti istaknutog arhitekte Paržika Ambasada BiH u Češkoj pripremila je izložbu fotografija jedne od najboljih bosanskohercegovačkih fotografkinja Aide Redžepagić koja je snimila Sarajevo izgrađeno Paržikovim zamislima. Još jedan je to divan način promocije ljepota Bosne i Hercegovine u Češkoj prema idejama tamošnje ambasadorice naše zemlje Martine Mlinarević, koja vrijedno radi na tome otkako je imenovana na ovu funkciju.

  Također, u martu ove godine u Pragu je organizirla izložbu slika i svečani prijem u staroj vijećnici Novomestska radnice. Među brojnim zvanicama iz češkog javnog života prisutan je bio zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Martin Košatka a prisustvovali su i predstavnici bosanskohercegovačke zajednice, ambasada akreditiranih u Češkoj Republici i istaknuti prijatelјi zemlјe prijema. Autor izloženih slika, koje su inspirisane bh. stećcima, je bio profesor Akademije likovnih umjetnosti u Pragu Aldin Popaja a u okviru programa je prikazan dokumentarni film „Prostor“ čiji je autor Peđa Kazazović iz Zenice. Ambasadorica Mlinarević otvorila je izložbu i tom prilikom čestitala građanima BiH 1. mart – Dan nezavisnosti, a damama Međunarodni dan žena.