Braća Nikšić – Četiri generacije drvorezbara

Braća Nikšić – Četiri generacije drvorezbara

Namještaj porodice Nikšić proglašen je pokretnim naslijeđem BiH.

Duh težnje za ukrašavanjem prostora kroz izradu predmeta od drveta pronosi se kroz četiri generacije porodice Nikšić iz Konjica. Za dvije godine njihov kreativni proces drvorezbarenja napunit će 100 godina.

Ljubav prema zanatu

Sve je počelo davne 1920. kada Gano Nikšić otvara svoju drvorezbarsku radnju u Konjicu. Toliko je ljubavi osjećao prema svom poslu da su je morali osjetiti i sljedeći naraštaji privučeni kao magijom da nastave istim stopama. Poslije Gane, porodični zanat bio je u rukama Adema Nikšića, potom Mukerema Nikšića, dok ga od 1996. njeguje Armin Nikšić.

Drvorezbarstvo se počinje u konjičkom kraju razvijati još prije dolaska Austro-Ugarske monarhije u BiH. Koliko je važno bilo promovisati svoje radove moglo se vidjeti dok je djelovao Adem Nikšić, koji je namještaj izlagao na sajmovima u velikim gradovima, poput Pariza, a u novinama je objavljivana reklama sa sloganom Prva i najpreciznija rezbarska radnja od orahovine. No, za vrijeme njegovog unuka, Armina, drvorezbarska radnja Braća Nikšić doživjet će vrhunac iskazivanja časti. Naime, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je namještaj porodice Nikšić pokretnim naslijeđem Bosne i Hercegovine!

Namještaj i suveniri djela su spretnih majstorskih ruku. U njihovu izradu utkane su stare vještine koje u potpunosti dolaze do izražaja kada se oživljavaju pomoću isto toliko starih alatki. To je ono što raznolikim modelima komoda, vitrina, kreveta, sećija, sobnih i uredskih garnitura, dekorativnog namještaja…, daje poseban štih. Majstori za namještaj koriste plemenito drvo oraha, javora i trešnje. Posebno zanimljivo izgleda sećija s dvije škrabije u punom rezbarenom tamnom orahu, također od tamnog oraha napravljena komoda s cvijetnim motivima, te ugaona sećija u kompletu sa stolom i peškunima idealno se uklapajući u bosanske sobe i dnevne boravke. Ima tu još mnoga toga što oplemenjuje domove, uključujući tacne, kutijice za nakit, tavle, sehare, stalke za cvijećnjake, rahlje za Kur’an

Dovoljno je pogledati fotografije da zaključite da je namještaj s pratećim elementima namijenjen domovima čiji ukućani cijene tradiciju i vole umjetnost, kao i objektima različitog tipa koji po svojoj svrsi postojanja treba da odišu kulturno-historijskim vrijednostima našeg podneblja.

Majstori Braće Nikšić, koji se također bave restauracijom džamija i tradicionalnih soba, izradili su mihrab i mimber od tamnog oraha za džamiju u Kaknju.

Kulturna baština svjetskog glasa

Konjički drvorezbari, koji su predano čuvali zaostavštinu svojih predaka, poput Braće Nikšić, bili su počastvovani viješću u 2017. godini da je duga tradicija drvorezbarstva iz Konjica stavljena pod zaštitu UNESCO-a. Nakon zmijanjskog veza, konjičko drvorezbarstvo postalo je drugo dobro nematerijalne baštine iz naše zemlje koje je uvršteno na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovim činom nije samo dat značaj ovom umjetničkom zanatu, nego je i ukazano na to koliko unikatan i sofisticiran namještaj se proizvodi u jednoj maloj evropskoj zemlji, Bosni i Hercegovini. Ništa se to ne bi moglo desiti da nije bilo čuvara tradicije, njihovog talenta i sposobnosti da prevaziđu sve prepreke modernog doba.