Brčko: Šarmantni grad na obali Save

Brčko: Šarmantni grad na obali Save

Na kraj plodne semberske ravnice, gdje se planinska rijeka Brka ulijeva u moćnu Savu, nalazi se šarmantni grad Brčko. Čuvar prirodnih granica Bosne i Hercegovine, čvorište vodenih i kopnenih puteva koji povezuju BiH sa Zapadnom Evropom.

Foto: TZ Brčko

Grad mostara, splavara i derbendžija

Kao naselje i tvrđava prvi put se spominje 1526, odnosno 1533. godine u osmanskim dokumentima. Kod stare skele, na ušću dviju rijeka počeo se razvijati grad, a njegovi stanovnici bili su mostari, splavari i derbendžije, tj. oni koji su zaduženi za čuvanje putne komunikacije u klancima. Brčko se počelo značajno razvijati nakon 1548. godine kada je izgrađen put od Tuzle do grada koji je tad bio u sastavu Tuzlanskog sreza, a nakon toga razvija se sve intenzivnije zahvaljujući izvozu suhe i sirove šljive. Ubrzo grad postaje i trgovačko središte, a iz njega se izvozilo 25-30.000 tona suhe šljive u Austriju, Njemačku, Englesku i SAD. I dan-danas je poznati voćarski kraj.

Gradski korzo

Prilikom posjete njihovom gradu Brčaci će vam najradije preporučiti šetnju korzom. Tu u starom gradskom jezgru zvanom Kolobara možete posjetiti najvažnije znamenitosti Brčkog, danas simbole grada – Vijećnicu i hotel „Posavina“. Grand hotel „Posavina“ izgrađen u tipičnom austrougarskom stilu prvi je gradski hotel kojeg je vlastitim sredstvima 1891. godine izgradio brčanski trgovac Alijaga Kučukalić. Njegova kuća u blizini Bijele džamije također predstavlja arhitektonsku vrijednost, zbog čega je i zaštićena kao nacionalni spomenik BiH. 

Vijećnica starija od sarajevske

Foto: TZ Brčko

Pored „Posavine“, simbol Brčkog je zgrada Vijećnice koja neodoljivo podsjeća na sarajevsku, a još je i starija od nje. Dijele iste arhitekte i stil gradnje, odnosno i brčanska je izgrađena u pseudomarskom stilu 1892. godine prema idejnom projektu arhitekta Aleksandra Witteka i izvođačkom projektu arhitekte Ćirila Ivekovića. Od izgradnje u njoj se nalazila općina, zatim pošta, telegraf, Savska kapetanija, te Gradska knjižnica. Sada se u Vijećnici nalazi galerija, a 2004. godine je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

Deset nacionalnih spomenika

Foto: Medzlis.ba

Multireligijska priroda Brčko distrikta predstavljena je objektima pravoslavne, islamske i katoličke vjeroispovijesti, i to kako primjerima stare tako i moderne arhitekture koja pobuđuje sve veću pažnju turista. Ovaj grad bogate historije ima čak deset nacionalnih spomenika. Jedan od najinteresantnijih za vidjeti je Atik – Savska džamiju, najstariju u ovoj regiji. Bila je to mala drvena džamija, izgrađena 1600. godine za potrebe građana i nefera – vojnika brčanske utvrde. Interesantna za vidjeti je i Gradaščevića kula u selu Bijela oko rijeke Tinje koju je podigao brat Zmaja od Bosne. Nekada je bila u vlasništvu čuvenih begova Gradaščevića, a danas je zaštićen nacionalni spomenik BiH. Među poznatim znamenitostima su i Krsmanovića kuća, velika i lijepa kuća zvana Dvorana izgrađena 1875. godine, zatim zgrada Islahijeta, također proglašena nacionalnim spomenikom BiH, kao i Bijela džamija, te drvena Hadži-Pašina džamija. 

Omiljeno izletište

Foto: TZ Brčko

Brčaci najradije provode vrijeme u izuzetnoj prirodnoj ljepoti kraj rijeke Save gdje se nalazi njihovo omiljeno izletište Ficibajr. Kasnih 60-tih godina 20. stoljeća na Ficibajr je izgrađeno kupalište, a na obalama Save restoran, stepenište do Save kao i klupe za odmor. Svojim mirom i zelenilom pruža idealno mjesto za odmor i relaksaciju, ali i druženja kojih je na ovom izletištu oduvijek bilo. Brčaci će vam rado ispričati kako su rado išli na “bajr” (burad, tj. bačve u kojima su nekada bili bazeni) gdje se iskakalo iz čamca ili brodice, pa i pecalo. 

Aktivnosti na Ficibajru

Na Ficibajru se često održavaju različiti turniri, takmičenja i manifestacije poput Brčanskog ljeta i Savskog cvijeta koje su oduvijek privlačile veliki broj posjetilaca. Svi ljubitelji kajaka i kanua neće ostati uskraćeni za uživanje u rijeci Savi, jer na izletištu svoje prostorije ima lokalni kajak/kanu klub. Tokom ljeta oni privuku stotine ljubitelja ovog jedinstvenog sporta na tradicionalnu Savsku regatu. Na Ficibajru se tradicionalno igra i turnir u malom fudbalu, košarka, odbojka na pijesku, a često se organizira i motorijada. No na Ficibajr se ne dolazi samo rekreativno, na njemu Brčaci rado uživaju u šetnjama i svježem zraku, kafi i ugodnim druženjima. 


Pored rijeke Save i planina Majevica je interesantna za izlete. Majevička sela pokazat će vam svu raskošnost seoske arhitekture, običaja i svetkovina koje se čuvaju vijekovima unazad.


Susreti pozorišta u Brčkom

Foto: TZ Brčko

U novembru svake godine u Brčkom je sve u znaku „daski koje život znače“. Već skoro četiri decenije u tom periodu tradicionalno se održavaju Susreti pozorišta iz zemalja južnoslavenskog govornog područja: BiH, Srbije i Hrvatske. Kada se zastave na pozorišnim daskama dignu, tada znači da će cijelu sedmicu Brčaci uživati u predstavama, izložbama, promocijama i programu za djecu. Ove godine bit će održani 38. put.