Brvnara na sredini Drine

  Brvnara na sredini Drine

  Brvnara sagrađena nasred Drine, na jednoj maloj stijeni u blizini Bajinog Vrta, djeluje kao fotošop, da ne kažemo nemoguće. Ova čudna kuća već više od 45 godina nalazi se na Drini a svjetsku slavu dobila je 2012. godine u takmičenju “Nacionalne geografije” kada je proglašena za fotografiju mjeseca avgusta (sa preko 150.000 lajkova). Kućica na stijeni u koritu rijeke Drine, nalazi se 2km nizvodno od Bajine Bašte. Ako vas put nanese u Bajnu Baštu, obavezno se zaustavite i zasigurno ćete ostati fascinirani. 

  63otme5h-1

  Priča počinje u ljeto 1968. godine, kada je grupa bajnobaštanskih dječaka, poslije kupanja u Drini odlučila da donese daske od obližnje srušene šupe, da posluže kao ležaljka. Naravno, nabujala Drina iste jeseni odnijela je daske sa stijene, ali je ideju Milija Mandić – Gljiva, sa svojih 17 godina, uz pomoć svojih drugara pretvorio u kućicu na stijeni. Materijal je do stijene prevožen čamcima i kajacima, veći komadi su jednostavno spuštani u vodu nekoliko kilometara uzvodno, a zatim su hvatani, izvlačeni iz vode i donošeni na stijenu.

  Godine 1980. počelo je spuštanje čamcima i kajacima do Zvornika niz Drinu, što je postalo i svojevrsna tradicija, da bi 2000. godine organizaciju preuzela turistička organizacija opštine Bajine Bašte, u čjim rukama je ova manifestacija prerasla u čuveni Drinski rafting.

  Kućicu je Drina više puta odnosila i po nekoliko desetina kilometara nizvodno, pa je varirala između strane koje pripada Srbiji i Bosni i Hercegovini, da bi tu istu hrabri ljudi iznova vraćali i postavljali na svoje mjesto. U slučaju neuspjeha, kućica bi bila nepovratno odnesena, ali ubrzo bi bila napravljena nova, svaki put još veća, čvršća i ljepša. Trenutno je na stijeni peta po redu kućica. Prethodne četitri su, nažalost, nakon više odnošenja i vraćanja, na kraju i definitivno izgubljene.

   

  Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba