Buđenje Sarajeva

  Buđenje Sarajeva

  Gradska uprava Grada Sarajeva realizovala je i učestvovala u velikom broju značajnih projekata, čiji je cilj – bolja i ljepša bh. prijestolnica

  Foto: Saša Petrović

  Svi se slažu u jednom – Sarajevo treba obavezno posjetiti! Nije teško shvatiti zašto, ako se kaže da čak britanski list Telegraph preporučuje svojim čitaocima Sarajevo i BiH kao atraktivne turističke destinacije; našu prijestolnicu uzdiže i ugledni američki list Huffington Post dodjeljujući Sarajevu drugo mjesto među deset najljepših gradova na svijetu, dok se u reportaži najpoznatijeg međunarodnog portala CNN Travel ističe 11 nezaobilaznih destinacija u Sarajevu koje oduševe svakog posjetioca.

  Jedinstvo Sarajeva

  Trebevićka žičara jedan je od ključnih poslijeratnih projekata u Sarajevu koji, na simboličan način, ponovo uspostavlja prekinutu vezu glavnog grada s olimpijskom ljepoticom. Izgradnja žičare vratila je pozitivan duh i Sarajevo među pozitivne priče, ali će se njen puni značaj osjetiti na proljeće 2018. kada bude i zvanično puštena u rad.

  Trebevićku žičaru činit će 33 moderne gondole, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat, a vožnja na Trebević trajat će samo nešto više od sedam minuta. Panoramske gondole bit će u bojama olimpijskih krugova i oslikavat će jedinstvo i multietničnost Sarajeva.

  Kako je procijenjeno da će je koristiti pola miliona putnika godišnje, Grad Sarajevo pristupio je izradi plana za realizaciju pratećih sadržaja na Trebeviću. Započet je projekat obilježavanja planinarske staze od samog centra grada (Inat kuća) do Trebevića, a izrađeno je i idejno rješenje mini skijališta.

  Grad Sarajevo je nedavno pokrenuo i projekat obnove zgrade Olimpijskog muzeja. Ovaj objekat, kojeg je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2009. godine stavila na listu zaštićenih objekata, predstavlja simbol grada koji vraća sjećanje na Zimske olimpijske igre iz 1984. godine. Do sada su urađene dvije faze sanacije. Trenutno se obavljaju pripremni radovi u vidu izrade projektne dokumentacije za završnu fazu rekonstrukcije ovog objekta. Grad Sarajevo poduzeo je sve aktivnosti kako bi muzej bio otvoren prije Evropskog omladinskog olimpijskog festivalaEYOF 2019., kojeg organizuju Sarajevo i Istočno Sarajevo. Pripreme za olimpijadu mladih 2019. teku planiranom dinamikom, što su potvrdili i članovi Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta riječima da “prvi put zadovoljni do sada urađenim poslom odlaze iz Sarajeva”!

  Sve je važno

  Tokom mandata nove gradske administracije i Sarajevo bi se moglo priključiti glavnim gradovima koji imaju Muzej savremene umjetnosti. Pokrenuta je pravna procedura za osnivanje javne ustanove ARS AEVI, koja treba da obezbijedi trajno rješenje problema smještaja jedne od najvrijednijih umjetničkih kolekcija u regionu.

  Poslije veoma uspješne retrospektivne izložbe Mersada Berbera u Vijećnici, koju je vidjelo više od 20.000 građana i turista, u centru Sarajeva iduće godine naći će se muzej u čast ovom velikom bh. likovnom umjetniku.

  Kulturni život Sarajeva i njegovu turističku ponudu oplemenile su također brojne kulturne manifestacije, poput Dana kulture Irana, Dana kulture Istanbula, Prvog austrijskog bala…, dok je u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala, kojeg je također Grad Sarajevo podržao, kultni sarajevski bend Plavi orkestar održao koncert.

  Organizovanjem po prvi put trodnevnog spektakla na otvorenom, Grad Sarajevo će i ove godine biti novogodišnji centar regije i jedna od najpoželjnijih destinacija u Evropi. Doček na otvorenom trajat će tri dana, a započet će nastupom mladih virtuoza Muzikarta 30. decembra. U novogodišnjoj noći, na Trgu BiH, nastupit će najveća regionalna zvijezda Zdravko Čolić, dok će treću noć slavlja uveličati nastup Crvene jabuke ispred Vječne vatre.

  Koncerte na otvorenom pratit će niz tradicionalnih događaja, poput Sarajevo Holiday Marketa, koji će dodatno oplemeniti prazničnu atmosferu.

  Mnogo je aktivnosti koje je Grad Sarajevo pokrenuo na čelu s najmlađim gradonačelnikom Sarajeva do sada – Abdulahom Skakom, ujedno i prvim gradonačelnikom Sarajeva koji je posjetio Papu u Vatikanu. Izniman značaj poklonjen je i sportu, pa je Grad Sarajevo učestvovao u finansiranju rekonstrukcije južne tribine stadiona Grbavica. Prva noćna utrka i već tradicionalni Sarajevski polumaraton predstavljaju nastavak dobre prakse i saradnje Grada Sarajeva s Udruženjem “Marathon”.

  Grad Sarajevo otišao je korak dalje intenzivirajući aktivnosti u oblasti međunarodne saradnje. Realizovane su službene posjete Beogradu, Beču, Ankari, Istanbulu, Ljubljani i Skoplju dogovarajući projekte u oblasti kulture, turizma, mladih i nauke, a u gostima Grada Sarajeva bili su i čelnici Centralnog administrativnog okruga Grada Moskve, te dugogodišnji prijatelji iz Konye, Friedrichshafena i Dubrovnika.

  Na Forumu gradonačelnika u Podgorici gradonačelnik Skaka sastao se s gradonačelnikom Pekinga s kojim je razgovarao o jačanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti turizma, dok je s gradonačelnikom Budimpešte dogovorio održavanje Dana Sarajeva u mađarskoj prijestolnici.

  Tako se Sarajevu, čija su vrata za svakog otvorena, u budućnosti također otvaraju nova vrata. Svoje gostoprimistvo želi učiniti dodatno velikodušnim šaljući poruke posjetiocima na različitim lokacijama. U tu svrhu na glavnim saobraćajnicama na ulazima u grad postavljene su nove table dobrodošlice. Projekat je inicirao i finansirao Grad Sarajevo s ciljem unapređenja gradske turističke signalizacije.


  Novi koncept prezentacije

  S dolaskom nove gradske administracije Vijećnica svojim posjetiocima nudi novi koncept prezentacije najboljeg iz Sarajeva. Krenuvši od Sobe savremenika, svoju turu po ovoj top turističkoj atrakciji našeg grada mogu nastaviti gledajući postavku bosanske sobe i fotografsku rekonstrukciju Trebevićke žičare, dok će u sobi Gradskog vijeća vidjeti izložene eksponate koji svjedoče o postojanju Gradske uprave i vijeća kroz različita razdobolja. Pažnju će privući i Soba 25. novembar, kao i Soba Franca Ferdinanda.