Budva – Bogat novogodišnji program u mediteranskom ambijentu

  Budva – Bogat novogodišnji program u mediteranskom ambijentu

  Budva, turistička metropola Crne Gore, prepoznata je kao ljetna turistička destinacija u kojoj se ostvaruje polovina ukupnog turističkog prometa.

  Maleni grad posjeti oko milion turista godišnje. Budva je u regionu prepoznata i kao mjesto okupljanja tokom novogodišnjih praznika, a sve je  započelo 2000. godine, kada je lokalna samouprava odlučila da prelijepi trg ispred Starog grada postane koncertni prostor, jedinstven u svijetu, okružen drevnim zidinama, starim više od 2500 godina.

  Već prve godine, kada su ispred brojnih gostiju i mještana na pozornici nastupili  Zdravko Čolić, Indexi, Gipsy Kingsi, Atomsko sklonište i mnogi drugi, svima je bilo jasno da Budva pretenduje da ugosti najveće zvijezde regiona i da epitet turističke prijestolnice zadrži tokom cijele godine. Skoro da ne postoji značajno muzičko ime s bivših jugoslovenskih prostora, a da nije nastupalo na trgu u Budvi. Ove godine obilježava se dvije decenije najkvalitetnijih koncerata i najboljih novogodišnjih provoda.

  Uz prepoznatljivi brend novogodišnjih večernjih koncerata, Turistička organizacija Opštine Budva je prije deceniju dodala i koncert klasične muzike, koji se tradicionalno održava 1. januara u poslijepodnevnim satima. Tada, još uvijek uspavanom Budvom, zatrepere prepoznatljive arije u izvođenju velikih operskih imena regiona. Ove godine, Turistička organizacija i lokalna samouprava, u čast značajnog jubileja, odlučili su da pripreme 5 nezaboravnih dana.

  Program će početi 28. decembra, kada će nastupiti lokalni sastav Most Wanted, a nakon njih Who See i Beogradski sindikat. U subotu 29.12., večernji koncert će otvoriti Etno grupa Zora iz Bara, a u nastavku će se s publikom družiti poznati narodni pjevač Halid Bešlić i pop zvijezda Marija Šerifović. Nedjelja 30. decembar, predviđena je za elektronsku muziku uz lokalne i svjetski poznate DJ-eve Buraka Yetera i Darren-a Emerson-a. Najluđa noć će započeti uz budvanski bend Jack Lupino & Leftovers, dok ćemo se do ponoći opuštati uz prepoznatljive hitove Aerodroma i zvijezde večeri Dinu Merlina. Koncert klasične muzike je predviđen za popodnevne sate prvog dana u Novoj godini, dok će noć biti u zvucima rocka, kada će na bini zasvirati Akademia iz Bara i beogradski bendovi Partibrejkers i Van Gogh.

  Trg ispred Starog grada će 29. i 30. decembra odjekivati od dječjih glasova, jer se za njih, već od 12 sati, priprema specijalni program, a zvuci Gradske muzike i klape Castell Nuovo upotpunit će mediteranski ambijent.