Čarolija Sarajevo Film Festivala 2018

  Čarolija Sarajevo Film Festivala 2018

  U svoje dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festival ulazi 10. augusta filmom Hladni rat Oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na 71. Cannes Film Festivalu. Filmsko ostvarenje tematizira strastvenu ljubavnu priču između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta, koje je sudbina fatalno spojila u vrijeme Hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

  Fotografije: Sarajevo Film Festival

  Film Hladni rat publici Sarajevo Film Festivala će u okviru Open Air programa predstaviti reditelj Pawel Pawlikowski, te će biti istovremeno prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

  Dan poslije publika će u okviru programa Kafa sa… imati priliku da razgovara s rediteljem, koji na SFF dolazi po drugi put.

  Takmičarski program – igrani film 2018.

  Prikazuju se četiri svjetske premijere filmova: Jedan i po princ, u režiji Ane Lungu, Kradljivci golubova, u režiji Osmana Doğana, Ljubav 1. pas, u režiji Florina Șerbana, te Sam samcat, u režiji Bobe Jelčića. Film Mali, kojeg je režirao Antonio Nuić, imat će međunarodnu premijeru, a regionalne premijere sljedećih pet filmova: Ága, režija Milko Lazarov, Horizont, režija Tinatin Kajrishvili, Jedan dan, režija Zsófia Szilágyi, Limunada, režija Ioana Uricaru, te Teret, čiju režiju potpisuje Ognjen Glavonić.      

  Takmičarski program – kratki film 2018.

  Od preko 500 prijavljenih i pogledanih filmova publika će imati priliku da vidi 11 u ovogodišnjoj konkurenciji. Svjetske premijere imat će filmovi: Dah, Morski briz, Peloid, Smrt bijela kost, Šuma, Van sezone; regionalne: Hector Malot: posljednji dan godine, Ledeni brijegovi, Neputovanja, Sve je tako daleko, Titanijum, dok će izvan konkurencije biti prikazan film Duboki rezovi.

  Takmičarski program – dokumentarni film 2018.

  Većina reditelja i producenata debituje u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a više od polovine filmova ostvarenja su rediteljica i producentica. Svjetske premijere imat će filmovi: Ghetto Balboa, Devetomjesečni rat, Fundamenti, IKEA za Yu, Kalin i zatvorska ekipa, Sestre i TAM 4500; međunarodne: Bigger than life, Cry Baby, Cry i Okupirani bioskop; regionalne: 4 godine u 10 minuta, 90 sekundi u Sjevernoj Koreji, Čistilište, Jednostavne lekcije i Srbenka, a bh. premijeru film Dok se tata ne vrati.

  Takmičarski program – studentski film 2018.

  U ovom programu bit će prikazano 10 igranih, dva dokumentarna i jedan animirani film, čije trajanje ne prelazi 60 minuta. Filmovi su nastali kao dio nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola. Van konkurencije bit će prikazan i jedan dugometražni igrani film, omnibus diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School, te tri filma gostujuće filmske škole London Film School.

  Žiriji takmičarskih programa

  Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji 16. augusta.

  Žiri Takmičarskog programa – igrani film 2018. čine: reditelj i scenarista iz Irana Asghar Farhadi u ulozi predsjednika žirija, hrvatska glumica
  Judita Franković Brdar, Mike Goodridge, umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao iz Velike Britanije, francuska fotografkinja Brigitte Lacombe i scenaristica, rediteljica Ana Urushadze iz Gruzije.

  U žiriju Takmičarskog programa – dokumentarni film 2018. su: Leena Pasanen, direktorica festivala DOK Leipzig, Luciano Rigolini, umjetnički fotograf i producent iz Švicarske, Mila Turajlić, srbijanska rediteljica, scenaristica i producentica, dok su u žiriju Takmičarskog programa – kratki film: grčka scenaristica i rediteljica Konstantina Kotzamani, hrvatska scenaristica i rediteljica Antoneta Alamat Kusijanović, te filmska autorica Ena Sendijarević (Holandija i BiH)

  Posvećeno: Nuri Bilge Ceylan

  Turski reditelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice, bit će gost programa Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivala. Filmski kritičari ga opisuju kao autora originalnog kinematografskog stila zasnovanog na iznimno emotivnim filmovima jedinstvene atmosfere koji propituju tradicionalne vrijednosti i porodične odnose, istražuju ljudsku dušu i obrađuju egzistencijalne teme poput pitanja života i smrti.

  61 učesnik programa Talents Sarajevo 2018.

  Dvanaesti po redu Talents Sarajevo ugostit će 61 perspektivnog glumca, snimatelja, reditelja, montažera, filmskog kritičara, producenta i scenaristu iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Ove godine oboren je rekord u broju aplikacija, što znači da je konkurencija bila jača nego ikada.