Čep koji čuva prirodu: Sarajevski kiseljak prvi proizvođač pića u BiH koji je uveo spojeni čep za svoje proizvode

Sarajevski kiseljak, kao kompanija opredijeljena na poštivanje visokih ekoloških standarda, plasirala je na tržište još jednu inovaciju koja čuva prirodu: neodvojivi čep na bocama svojih proizvoda.

Prema procjenama UNDP-a, samo u 2018. godini u BiH se proizvelo oko 150.000 tona plastičnog otpada. Manje od dva posto ovog otpada se reciklira a plastični čepovi najčešće izmiču sistemu za skupljanje otpada i završavaju u okolišu. Europska unija je prije tri godine objavila Direktivu o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Između ostalog, potreban je cirkularni pristup u postupanju s plastičnom ambalažom za jednokratna pića s posebnim osvrtom na čepove jer predstavljaju dodatnu opasnost za okoliš budući da se pojavljuju kao zasebni otpad. Direktiva zahtijeva da čepovi i poklopci ostanu čvrsto pričvršćeni na boce sve dok su u upotrebi, a rok za usklađivanje s ovom odredbom je 2024. godina.

Sarajevski kiseljak, kao predvodnik trendova izvrsnosti na bh. tržištu, usklađuje se i prije vremena s Direktivom s obzirom da svoje proizvode izvozi i na tržište EU, a održivi razvoj i brigu o okolišu postavlja za jedan od svojih strateških prioriteta. Svjesni problema sakupljanja i reciklaže čepova, kompanija  Sarajevski kiseljak razvila je čep s kojeg se ne lomi sigurnosni prsten, takozvani tethered čep. Spomenuta vrsta čepa ostaje povezana s ambalažom tj. ostaje pričvršćen za bocu. Ovaj pametni dizajn rješava problem povezanosti čepa s bocom tokom i nakon upotrebe proizvoda.

„Sarajevski kiseljak nastavlja sa svojim strateškim aktivnostima koje su fokusirane na zaštitu okoliša. Pored inicijativa kao što su postavljanje reciklomata, korištenje lakših PET boca, odvojeno prikupljanje otpada na svim lokacijama poslovanja, a sada i korištenjem neodvojivog čepa, pokazujemo svoju opredijeljenost očuvanju okruženja u kome živimo i radimo. Prelaskom na tzv. tethered čep činimo još jedan značajan korak u smjeru očuvanja prirodnih resursa i rješavanja problema otpada. U okviru naše kategorije mi smo prva kompanija u Bosni i Hercegovini koja uvodi ovu inovaciju i pokazujemo kako pametnim dizajnom možemo pomoći zaštiti okoliša”, rekla je Vesna Trogrlić Kožul, voditeljica zaštite okoliša Sarajevskog kiseljaka.

Sarajevski kiseljak konstantno nastoji da primjeni inovativna i ekološki prihvatljivija pakovanja, a koja u isto vrijeme imaju manji utjecaj na životnu sredinu. Briga o zaštiti okoliša dio je strategije održivosti ove kompanije i obuhvaća mnoštvo aktivnosti od osvješćivanje potrošača o važnosti korištenja povratne staklene ambalaže sve do akcije pošumljavanja i pomaganja udruženjima koja brinu o zaštiti okoliša.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content