Crna Gora – Vrela zabava na stotinjak plaža

Crna Gora – Vrela zabava na stotinjak plaža

Prostrana i uređena obala daje poseban štih ljepoti Crne Gore, a neke plaže koje je krase, naprosto, ne smijete propustiti

Skoro 300 kilometara duga je obala Crne Gore, koja ljeti predstavlja centar zabave, kulturnih, muzičkih i filmskih manifestacija, te internacionalnih takmičenja. Na obalu, koju čini preko 100 plaža, izlazi uvijek dinamična Budva, grad labirint – Kotor, grad umjetnika – Herceg Novi, grad usamljenih uvala i krasnih magnolija – Tivat, grad nepreglednih pješčanih prostranstava – Ulcinj, te kapija Crne Gore u svijet – grad Bar.

Plaža Oblatno

Tivatsku rivijeru čini 17 lijepo uređenih plaža. Omladina voli komfornu  plažu Oblatno zbog izvanrednih ljetnih svirki. Nalazi se na zatvorenoj teritoriji na poluotoku Luštica i prije četiri godine dobila je Plavu zastavu, međunarodno priznanje za iznimno čiste, kvalitetne i uređene plaže. Plaža je pokrivena sitnim pijeskom i stilizovana, pa se na njoj mogu vidjeti luksuzne ležaljke s baldahinima. Oblatno pripada odmaralištu Almara Beach Club.

Plaža Jaz

Budvansku rivijeru čini 35 pjeskovitih plaža među kojima je i jedna od najdužih i najljepših u Crnoj Gori – plaža Jaz, smještena 2,5 km od Budve u pravcu Tivta. Zbog značajnih događaja koji su se na njoj zbivali stekla je međunarodni ugled. Svoje koncerte ovdje su održali kultni Rolling Stonesi i slavna Madonna. S pogledom na čisto plavo more, plaža je djelimično pjeskovita, a djelimično šljunkovita, dok se u njenom zaleđu nalazi auto kamp velikog kapaciteta.

 

Gradska plaža

Kulturno-historijskim gradom Kotorom, koji je istrajao u očuvanju originalnog srednjovjekovnog izgleda s brojnim vrijednim spomenicima tadašnje arhitekture, dominira kamena obala, dok ćete nekoliko kilometara od njegovog centra u mjestima Orahovac i Ljuta pronaći i dvije pješčane plaže. Najvažnija plaža u gradu je Gradska plaža, smještena u neposrednoj blizini tamošnjeg Starog grada kojeg okružuju bedemi visoki 20 i široki 15 metara. Plaža je šljunkovita s betonskim pločama i postavljenim suncobranima i ležaljkama.

 

Plaža Žanjic

U uvali Mirište nalazi se najpoznatije hercegnovsko izletište i jedna od najljepših crnogorskih plaža – Žanjic, koja je kao stvorena za one koji žele da provedu svoj odmor u prelijepom ambijentu tišine stogodišnjih borova i maslina. S morskom vodom A kategorije zbog njene otvorenosti prema Jadranskom moru, ovdje je, osim kupanja, uživanja u degustaciji morskih plodova kao i hrani organski proizvedenoj u baštama lokalnih restorana, neponovljiv doživljaj ronjenje. Plaža ima površinu od 4.500 kvadratnih metara.

 

Plaža Čanj

Zahvaljujući klimi, položaju i plažama koje se prostiru sve do sutomorskih strana, Bar slovi za pravo odmorište, gdje je čak svojevremeno odmarao i kralj Nikola Petrović. Barska rivijera ima skoro 20 plaža. Biserna obala u Čanju je prelijepa, šljunkovita plaža, dužine 1.200 metara, a površine 55.000 m². Pokrivena je debelim naslagama sitnog i raznobojnog pijeska izuzetne ljepote. Ponekad su talasi veoma visoki, što je pravo uživanje za one koji vole da osjete snagu mora. I zalazak sunca je na Bisernoj obali bajkovit.

Velika plaža

Ulcinjska rivijera ima obalu dugu 33 kilometra sa sitnim pijeskom sivo bijele boje u kojem nema ni najmanjih primjesa zemlje, mulja, organskih materijala, a poznat je i po svojoj ljekovitosti. Najpoznatije mjesto je skoro 13 kilometara duga i prosječno 100 metara široka Velika plaža, čija su i obala i morsko dno prekriveni sitnim pijeskom. Ovdje možete doživjeti nezaboravne zalaske sunca, kojima ne odolijevaju ni glumci, ni književnici, ni pjevači.