Damir Šagolj i Danis Tanović dobitnici prestižne nagrade u Francuskoj

Damir Šagolj i Danis Tanović dobitnici prestižne nagrade u Francuskoj

Nagrađivani fotograf Damir Šagolj i najuspješniji bh. režiser Danis Tanović dobitnici su prestižne nagrade Bayeux Calvados-Normandy za ratne dopisnike u kategoriji Grand format television za dokumentarni film When We Were Them.

Foto: SFF

Dokumentarni film When We Were Them govori o hiljadama migranata zaglavljenih u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, okruženih minskim poljima i ruševinama, zaostalim iz rata u zemlji. Šatori koje podižu u šumama ili napuštenim zgradama ne mogu ih zaštiti od oštre bosanske zime. Teško dolaze do hrane, odjeće, ogrijevnog drveta, ali ništa nije tako teško kao svakodnevno kršenje njihovih ljudskih prava.

Kako se navodi u pojašnjenju nagrade, Tanović i Šagolj su prikazali svu brutalnost i nehumanost života ljudi “u pokretu” koji pokušavaju doći do Evropske unije u nadi da će tamo ostvariti bolji život.

Više od četrdeset ratnih dopisnika okupilo se u francuskom gradu Bayeuxu na dodjeli nagrada za ratne dopisnike.

„Izuzetno je okupiti četrdeset profesionalaca ovdje u Bayeuxu. Rasprave su neverovatno bogate. Za nas, ratne izvještače, koji nikada nemaju vremena da razgovaramo jedni s drugima dok smo na terenu, ovaj trenutak je prilika da razgovaramo, prosudimo i pogledamo svoj rad i kolege. Ovi izvještaji su rezultat našeg iskustva i najboljeg iz struke”, rekao je Predsjedavajući međunarodnog žirija Manoocher Deghati 28. izdanja ovog prestižnog festivala.