Dani kulture Irana od 05.02.2018. do 11.02.2018. u Sarajevu i Banjoj Luci

  Dani kulture Irana od 05.02.2018. do 11.02.2018. u Sarajevu i Banjoj Luci

  Kulturni centar Ambasade IR Iran sa radošću obavještava javnost da, u okviru razmjene kulture dvije zamlje IR Iran i Bosne i Hercegovine, realizuje program pod naslovom Dani kulture Irana. Program Dani kulture Irana ove godine održaće se u periodu od 05.02.2018. do 11.02.2018. u gradovima Sarajevo i Banja Luka. Imajući u vidu to da je grad Tabriz proglašen centrom kulture i turizma za 2018. godinu, program će biti posvećen predstavljanju kulture i umjetnosti ovog grada.

  Manifestacija se realizuje u saradnji sa predstavnicima državnih i kulturnih institucija BiH i IR Iran – Gradskom upravom Grada Sarajeva, Gradskom upravom Grada Banja Luka, Gradskom upravom grada Tabriza, Općinom Ilidža, Ministarstvom prosvjete i kulture RS-a, JP Sarajevo doo, Kulturnim centrom Banski dvor u Banjaluci, Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umijetnosti pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Univerzitetom za umjetnost u Tabrizu, Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, generalnim Uredom za kulturu i islamski razvoj grada Jazda, BHRT-om, TVSA.

  Program Dani kulture Irana u kojem će učešće uzeti 10 vrsnih umjetnika IR Iran sastojaće se iz sljedećeg: izložbe, seminar na temu Osvrt na ulogu i mjesto umjetnosti Irana, umjetničkih radionica, koncerta tradicionalne iranske muzike.

  1. Izložba kaligrafskih radova – Sejeda Abulkasima Beheštija, rođen 1942.god. u Jazdu. Osnivač je Udruženja Kaligrafa provincije Jazd. Behešti je univerzitetski profesor i vrstan kaligraf. Prihvaćen je i priznat kao istaknuti umjetnik od strane članova Udruženja istaknutih umjetnika Irana. Bio je član komisije nekoliko državnih i međunarodnih takmičenja kaligrafije. Također je dobitnik nekoliko državnih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad u oblasti kaligrafije. Bavi se istraživačkim radom na polju kaligrafije. Autor je knjige “Uspomena na dane”. Do sada je imao više od 50 samostalnih izložbi.

   

  1. Izložba iranskih minijaturaRahim Čarhi rođen je i odrastao u Tabrizu, 1964. god. gdje i danas živi i radi kao profesor. Član je Naučnog vijeća Univerziteta za umjetnost u Tabrizu. Od strane Vijeća Udruženja istaknutih umjetnika Irana dobio je priznanje za vrsnog umjetnika minijatura. Bio je član komisije nekoliko državnih i međunarodnih takmičenja minijature i tazhiba. Bavi se istraživačkim radom na polju umjetnosti. Iza njega su brojne grupne i samostalne izložbe u Iranu, Velikoj Britaniji, Švedskoj, Turskoj, Tajlandu, Rusiji, Tadžikistanu.

   Izložba iranskog drvoreza Omid Šejhbaglo još je jedan od ovogodišnjih učesnika manifestacije Dani kulture Irana u BiH. Rođen je u Tabrizu 1987. god. Profesor je i član Naučnog vijeća Univerziteta za umjetnost u Tabrizu. Dobitnik je nekoliko državnih nagrada kada je riječ o umjetninama na polju hatema i drvoreza. Svoj rad je prezentovao publici kroz nekoliko samostalnih izložbi u Iranu. Omidu Šejhbaglo povjerena je izrada i dekoracija unutrašnjeg prostora mauzoleja na što je ovaj umjetnik osobito ponosan.

   

  1. Izložba keramike i grnčarije – Sejed Mohamad Miršafi’i rođen je 1972. god. u Komu. Profesor je grnčarije i član Naučnog vijeća Univerziteta za umjetnost u Tabrizu. Dobitnik je nekoliko državnih nagrada kada je riječ o umjetninama keramike i grnčarije. Pored brojnih samostalnih izložbi u Iranu Miršafi’i je imao priliku svoje radove prezentirati i kroz samostalne izložbe u Sloveniji, Maleziji, Turskoj i Azerbejdžanu.

   

  1. Izložba iranskih rukotvorina – upotpuniti će ovogodišnju izložbu Dana kulture Irana. Radovi tradicionalne tabriske izrade. Brojne umjetnine – rezbarije, emajlirano posuđe, grnčarije, ukrasni predmeti rađeni u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti, drvoreda i minijatura svojstvenih Tabrizu biti će moguće pogledati u danima izložbe. Ovogodišnjoj manifestaciji posebnu važnost daje i prisustvo Mahdija Mohamadazadea, prorektora za obrazovanje, istraživanje i tehnologiju Univerziteta islamske umjetnosti u Tabrizu koji će tokom programa Dana kulture Irana boraviti u Sarajevu i Banjaluci.
  1. Izložba fotografija Tabriza – u okviru ovog dijela velike ovogodišnje izložbe Dana kulture Irana posjetitelji će imati priliku kroz jedinstvene fotografije vidjeti svakodnevnicu grada Tabriza.

  Tabriz je u svijetu poznat kao historijski grad sa dugom i osebujnom prošlošću. Stalna je destinacija znatiželjnih i domaćih i stranih turista, a Organizacija islamske kooperacije (OIC) proglasila ga je gradom turizma i kulture za 2018. godinu.

   

  1. Koncert tradicionalne iranske muzike – u Danima kulture Irana ljubitelji kulture i umjetnosti moći će u uživati i u tonovima tradicionalne iranske muzike muzičke grupe “Mani” Grupa je osnovan 2011. u Tabrizu. Kroz svoj rad nastoji očuvati i njegovati tradicionalnu iransku muziku, te se tim slijedom na koncertima ove grupe može uživati u tonovima tradicionalnih instrumenata tara, kamančea, uda i drugih tradicionalnih gudačkih instrumenata. Budući da je riječ o grupi iz područja provincije Istočni Azerbejdžan, tako su i muzičke izvedbe članova ove grupe direktno vezane prije svega za taj dio IR Iran. Grupa “Mani” do sada je imala preko 80 koncerata, kako u Iranu, tako i u stranim zemljama kao što su Azerbejdžan, Turska, Rusija, Njemačka, Tadžikistan, Turkmenistan.

   

  Članovi grupe su:

  Ahmad Satari – solista i vođa muzičke grupe “Mani”

  Hodadad Nadžari – muzički instrument tar i kopuz

  Babak Hademi Kazaldže – muzički instrument saz

  Ata Mahdžub Vidžavih – muzički instrument ud, tar i setar

  Akbar Sarbaz Oluvlu – muzički instrument naj i sorna

  Rasul Hadži Hasanzade Akdam – muzički instrument kamanče

   

  Manifestacija Dani kulture Irana biće realizirana u periodu od 05. do 11. februara u:

  1. Sarajevo – 05. do 07. februara 2018. – u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva, Gradskom upravom grada Tabriza, Univerzitetom za umjetnost u Tabrizu,       generalnim Uredom za kulturu i islamski razvoj grada Jazda, JP Sarajevo doo, BHRT- om, TVSA.

              Izložba – 05. – 07. februara 2018. u Vijećnici od 10,00 do 20,00 sati.

  Program svečanog otvorenja i koncert iranske muzike05.02.2018. u sali Vijećnice u 18,00 sati.

  Ulaz sa sve posjetioce je slobodan.

   

  1. Ilidža – 06. februar 2018. – u saradnji sa Općinom Ilidža, Gradskom upravom grada Tabriza i Univerzitetom za umjetnost u Tabrizu, generalnim Uredom za kulturu i      islamski razvoj grada Jazda.

              Veče tradicionalne iranske muzike – Multimedijalni centar – Kino Igman 18,00 sati.

  Ulaz za sve posjetioce je slobodan.                  

  1. Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo – 07. februar 2018. – u saradnji sa Fondacijom za muzičke, scenske i likovne umijetnosti pri Federalnom ministarstvu            kulture i sporta, Univerzitetom za umjetnost u Tabrizu, ALU Sarajevo i generalnim     Uredom za kulturu i islamski razvoj grada Jazda.

  Seminar – “Osvrt na ulogu i mjesto umjetnosti Irana”, 11,00 sati.

   

  1. Banja Luka – 08. do 11. februara 2018. godine – u saradnji sa Gradskom upravom Grada             Banja Luka, Gradskom upravom grada Tabriza, Ministarstvom prosvjete i kulture             RS-a,             Kulturnim centrom Banski dvor u Banjaluci, Univerzitetom za umjetnost u            Tabrizu, generalnim Uredom za kulturu i islamski razvoj grada Jazda.

              Otvorenje izložbe u sali Kulturnog centra Banski dvor – 08.02.2018. u 18,00 sati.

  Svečani program i veče tradicionalne iranske muzike u sali Kulturnog centra Banski    dvor – 10.02.2018. u 18,00 sati.

  Izložba – 09. do 11. februara 2018. od 09,00 do 21,00 sati.

  Ulaz za sve posjetioce je slobodan.