Djevojčice oživjele moćne žene iz bh. historije

Povodom Međunarodnog dana žena 2022. godine, inicijativa #ŽeneBiH udružila je snage sa fotografkinjom Aidom Redžepagić i stilisticom Gashom Miladinović na seriji fotografija u čast značajnih žena Bosne i Hercegovine.

Fotografije: Aida Redžepagić

Serija fotografija kreirana je uz inspiraciju vizuelnih elemenata iz života nabrojanih žena, koji su, na osnovu istraživanja za potrebe knjige, bili poznati autoricama. Sve ove žene oživljene su ponovo na lokacijama Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Narodnog pozorišta Sarajevo i Sportskog aerodroma Kreševo.

Željele smo nanovo oživjeti žene iz knjige, koje već neko vrijeme nisu među nama, ali su svojim radom i zalaganjem obilježile bh. historiju. Željele smo pokazati njihovu važnost, kroz likove djevojčica za koje smo sigurne da će u budućnosti biti jednako odvažne, kreativne i odlučne da mijenjaju svijet oko sebe, rekla je fotografkinja Aida Redžepagić.

Fotografije: Aida Redžepagić

Fatima Mušić Manojlović (1931. – 2019.) je prva žena u BiH koja je završila pilotsku obuku i uspješno samostalno letjela, te tako postala prva pilotkinja u Bosni i Hercegovini. Bila je članica Aerokluba Sarajevo od 1948. godine, a obuku je završila u Prvoj klasi pilotske škole Aerokluba Sarajevo i 11. septembra 1950. dobila svjedočanstvo – uspješno je okončala školu nakon 95 letova. Fatimu glumi djevojčica Lena.

Fotografije: Aida Redžepagić

Ševala Zildžić-Iblizović je prva liječnica među muslimankama u Bosni i Hercegovini.

U vrijeme kada je većina žena bila nepismena i kada nije bila praksa da se djevojčice školuju, osobito muslimanske djevojčice, Ševalini roditelji su insistirali na obrazovanju svojih kćerki. 1919. godine pokušava upisati Mušku gimnaziju, no školska uprava odbija njen zahtjev, ali Ševala, uz podršku roditelja, traži i dobiva dozvolu za školovanje od tadašnjeg reis-ul-uleme Džemaludina Čauševića. Postala je prva muslimanka koja je pohađala školu sa dječacima, koji su je maltretirali i gađali kamenjem, pa ju je svakog dana otac u fijakeru odvozio i dovozio iz škole. Čitava porodica je bila meta osude okoline, pa tako njenoj majci Aiši trgovci nisu htjeli prodati namirnice jer joj kćerka ide u školu za dječake.Ševala je posvetila životni vijek liječenju žena i djece, te suzbijanju zaraznih oboljenja. Ševala je prikazana kroz lik djevojčice Hane.

Fotografije: Aida Redžepagić

Rifka Riki Levi (1907. – 1968.) je bila prva profesionalna bh. balerina. Rođena je u Sarajevu kao najmlađa od pet sestara u porodici sefardskih Jevreja. Zahvaljujući predanosti da se baletom bavi u vremenu kada je to bilo neočekivano, hrabro, pa čak i nepoželjno za žene, Riki Levi je postala ikona baleta. Sefardska poslovica koju je često koristila glasila je: „Dame mazal, échame a la mar.” (Daj mi sreću, pa me baci u more.) Riki je prikazana kroz lik djevojčice Mile.

Fotografije: Aida Redžepagić

Staka Skenderova (1831. – 1891.) je bila prva kulturna i prosvjetna radnica u BiH. U vrijeme kada se na obrazovanje ženske djece nije ni pomišljalo, Staka je 1858. godine otvorila prvu žensku školu u Sarajevu. Ovim činom Staka je zaslužna za početak obrazovanja ženske djece u BiH. Staku utjelovljuje djevojčica Fatma.

Fotografije: Aida Redžepagić

Mica Todorović je bila jedna od najznačajnijih umjetnica bh. likovne scene, te je sudjelovala u osnivanju Udruženja likovnih umjetnika BiH, i bila jedna od prvih profesorica Škole za primijenjene umjetnosti u Sarajevu. Jedna ulica u Sarajevu nosi ime po njoj, a na njeno naslijeđe podsjeća i postament (bez biste) ispred Akademije likovnih umjetnosti BiH u Sarajevu. Micu utjelovljuje djevojčica Asya koja je i sama slikarica.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content