Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

  Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

  Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić večeras su na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u auli sarajevske Vijećnice laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva uručili priznanja, a nagrađeno je nekoliko zaslužnih organizacija i pojedinaca.

  U oblasti kulture i umjetnosti “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2019. godini dobio je prof. dr. Franjo Topić, a u kategoriji zdravstva i socijalne zaštite prof. dr. Fahrudin Smajlović. Bogić Bogićević je dobitnik Nagrade u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

  Priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” pripala su jednom od najznačajnijih savremenih svjetskih umjetnika i dokazanom prijatelju glavnog grada BiH maestru Michelangelu Pistolettu, glumici Mirjani Karanović, kongresmenu SAD-a Chrisu Smitu, opernom pjevaču Krunoslavu Cigoju (posthumno) te pjevaču Brucu Dickinsonu.

  Plakete “Grada Sarajeva” pripale su Sadeti Dervišević – Satki, autoru filma “Keli” Muhamedu Brkiću, Ivi Štandekeru (posthumno) te prof. dr. Jasminu Džindi (posthumno), dok je nagrada “Graham Bamford” pripala osnivaču organizacije Pomozi.ba Elviru Karaliću.


  Laureati su zahvalili vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva na ukazanom povjerenju, naglasivši da im dodijeljena priznanja predstavljaju čast i podstrek u daljem radu.

  Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Sakak kazao je da je 6. april, bez sumnje, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada, simbol stalne borbe Sarajeva i njegovih stanovnika za istinske vrijednosti.