Doživi Stolac – raskršće civilizacija

  Doživi Stolac – raskršće civilizacija

  U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine predstavljen je projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju implementaciju je Fondacija Mak Dizdar započela u martu ove godine.

  Stolačka čaršija

  Projektom je predviđeno povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute koja uključuje kulturno-historijsko naslijeđe općine Stolac. U sklopu projekta planirano je i niz dodatnih aktivnosti: kreiranje vizualnog i narativnog identiteta, razvoj i postavljanje turističke signalizacije na području općine, promoviranje Stoca kao turističke destinacije kroz marketinšku kampanju, kao i otvaranje Centra za interpretaciju kulturne baštine koji uskoro počinje s radom, što će rezultirati zapošljavanjem tri mlade osobe iz Stoca.

  Begovina

  „Čast nam je predstaviti međusobno povezane projektne aktivnosti, počevši s istraživanjem historijske građe koju koristimo kao bazu za interpretativnu signalizaciju i edukativne materijale za naše stručne vodiče. Vizualni i narativni identitet su omogućili da kreiramo kompletan turistički proizvod koji uključuje kulturno-turističku rutu, kao i rad Centra za interpretaciju kulturne baštine u kojem će djelovati mladi iz Stoca i prenositi priču o svom gradu. S ciljem postavljanja temelja destinacijskog menadžmenta stolačkog kraja, povezat ćemo sve zainteresirane strane i kroz projektne aktivnosti vratiti Stolac na turističku mapu Bosne i Hercegovine!“, kazala je Ruba Velagić, rukovodilac projekta “Stolac: raskršće civilizacija”.

  Edukacija turističkih vodiča

  S ciljem stvaranja i promoviranja nove turističke rute u Stocu je nedavno održana edukacija za turističke vodiče. Na edukaciji su učestvovali turistički vodiči iz Sarajeva, Mostara i Stoca te su se, zajedno sa predavačima, upoznali sa Stocem, njegovim znamenitostima i radili su na stvaranju nove turističke rute.

  Grob Moshe Danona

  „Pored zaštite i promocije lika i djela pjesnika Maka Dizdara  jedan od strateških ciljeva Fondacije Mak Dizdar je i afirmacija kulturnog naslijeđa Stoca i Hercegovine, njegovog rodnog kraja. U skladu s tim ciljem Fondacija je pokrenula projekt Stolac: raskršće civilizacija čiji cilj jest stvaranje nove kulturno-turističke rute koja će objediniti bogato kulturno naslijede stolačkog kraja. Kako bosanskohercegovačke javne institucije nemaju želje ili mogućnosti da se adekvatno brinu o kulturnom naslijeđu, mi iz Fondacije Mak Dizdar veliku šansu vidimo u razvoju kulturnog turizma kao pokretača pozitivnih društvenih promjena. Stoga, pozivam i sve građane/ke BiH da posjete Stolac i dožive grad koji baštini spomenike kulture od prahistorijskog i antičkog perioda pa sve do 21. stoljeća,“ izjavio je Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar.

  Crkva svetog Petra i Pavla

  Također, posljednji vikend jula ove godine, od 24. do 26, Stolac će biti u centru pažnje zahvaljujući promotivnom događaju koji organizatori ovog projekta najavljuju, a koji će se desiti u sklopu festivala s dugogodišnjom tradicijom – Festival kulture Slovo Gorčina. U subotu, 25. jula na srednjovjekovnom gradu Vidoškom u Stocu održat će DJ set bosanskohercegovačkog dvojca After Affair, koji već imaju tradiciju sviranja na lokacijama starih gradova i spomenika u Bosni i Hercegovini. Njihova predgrupa bit će njemački bend Embryo, čiji nastup je omogućen podrškom Goethe Instituta Sarajevo. Dan ranije, 24. jula, na otvaranju festivala na nekropoli stećaka Radimlja bit će održan koncert travničkog benda Mustra Orchestra.

  Stari helenistički grad Daorson

  Koliko je ovaj projekt značajan za Stolac, razvoj turizma unutar ove općine, te za cijelu lokalnu zajednicu ističe i Aldin Krgo, lokalni koordinator ovog projekta, rekavši kako predstavljanje kulturno-historijskog naslijeđa Stoca kao bogatog resursa je važna karika u turističkom lancu u Bosni i Hercegovini. Kazao je i kako predstavljanje historijskih spomenika, mapiranje, uvezivanje svih znamenitosti, koji ostaju neiskorišteni zub vremena stavlja u zaborav, a to je stepenica prema propadanju.

  „Ovim projektom to želimo spriječiti, što vise učiniti atraktivnim za posjetioce i uživaoce lijepog. A za Stolac možemo reći s ponosom da je predivna turistička destinacija, samo ga treba njegovati, čuvati i baštiniti“, izjavljuje on.

  Bregava

  Organizatori pozivaju javnost da dožive Stolac, grad na raskršću civilizacija, grada s bogatim kulturno-umjetničkim i historijskim naslijeđem i modrom rijekom Bregavom. Sve projektne aktivnosti možete pratiti na internet-stranici ili putem društvenih mreža.

  U sklopu projekta snimljeni su i promo filmovi koje možete pogledati na ovom linku.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  STOLAČKA RAPSODIJA – ŠTA VIDJETI U GRADIĆU NA OBALI BREGAVE

  MAKOVA HIŽA

  STOLAC, GRAD BOGATE HISTORIJE