Doživljaj za dušu: Koncert flamenka, sevdalinke, sefardske i španske pjesme

  Doživljaj za dušu: Koncert flamenka, sevdalinke, sefardske i španske pjesme

  Flamenko nije samo muzika, već cijela kultura. I upravo dijelove te kulture će sa vama podijeliti Mirza Redžepagić, flamenko gitarista, na online koncertu 27.maja.

  Foto: Ambasada Španije u BiH

  Ovaj jedinstveni doživljaj za dušu organizuje se pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini i proizvod je dugogodišnje saradnje ovog izvanrednog umjetnika i ambasade zemlje koja je kolijevka flamenka.

  Iako je pandemija koronavirusa utjecala na sve, posebno na umjetnike, prevashodno muzičare, u ambasadi su sretni što sarađuju sa Mirzom za kojeg nesviranje nije bila opcija. Nemogućnost održavanja koncerata uživo iskoristio je za brojne samostalne, kao i projekte sa svojom bendom ali i drugim muzičarima. Jedan od njih je i ovaj koncert koji će se sastojati iz dva dijela.

  U prvom dijelu će Mirza svirati kompozicije klasičnog flamenko repertoara, koje su komponovali majstori gitare: Sabicas, Paco de Lucia, Esteban de Sanlúcar i drugi. Drugi dio koncerta će obogatiti glas mlade sarajevske umjetnice Esme Numanović. Zajedno sa Mirzom, izvest će repertoar sastavljen od sevdalinke, sefardske i španske pjesme.


  Novi singl Esme Num koji govori o mahali


  Esma Numanović je mlada sarajevska pjevačica koja se bavi muzikom od 2011. godine. Svoj prvi singl je izdala 2019. pod nazivom ‘’Mrvice sunca’’. Trenutno priprema svoj debitanski album u suradnji sa poznatim sarajevskim sevdalijom Damirom Imamovićem.

  Koncert “Una Noche Al Lunar” koji će se uživo prenositi preko YouTube linka nije samo za ljubitelje flamenka, već za sve one kojima treba zagrijati dušu i koji prevashodno vole muziku. A čovjek iza ove ideje istinski živi i diše muziku.

  Mirza Redžepagić je pionir flamenka u Bosni i Hercegovini. Još kao dijete, bio je fasciniran zvukom gitare, a počeo je svirati kada je imao osam godina. Na završnoj godini studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu shvatio je da je flamenko ono što želi svirati.

  Po njemu, flamenko je umjetnost koja se ne može naučiti iz knjiga, nota i videoklipova. Upravo zbog toga je u ljeto 2012. godine odlučio otići u Granadu kako bi osjetio duh Andaluzije i našao učitelja flamenka, a 2013. je dobio stipendiju Asocijacije flamenko gitarista Španije za usavršavanje u Madridu. Sarađivao je sa mnogim umjetnicima balkanske i evropske muzičke scene na različitim projektima koji su uvijek prošli veoma zapaženo.

  Njegov trenutni fokus je internacionalni sastav NAiRUZ koji je spoj flamenka, makamske muzike i sufijske poezije. U pitanju je dijalog između različitih muzičkih tradicija koje su, zapravo, slične i dijele isti korijen.


  Mirza Redžepagić: Flamenco je način života


  Uprkos činjenici da ne sviraju uživo, jer žive u tri različite zemlje, bend je izabran za jednog od učesnika MOST projekta, podržanog od strane EU projekta Kreativna Evropa, koji podržava umjetnike sa Zapadnog Balkana.

  Pridružite u četvrtak, 27.05. u 20:30 koncertu koji je besplatan, a link će biti dostupan na Facebook stranici ambasade i Mirze Redžepagića.