Državljani BiH sada mogu u Hrvatsku uz posebne uslove

  Državljani BiH sada mogu u Hrvatsku uz posebne uslove

  Državljani trećih zemalja uključujući Bosnu i Hercegovinu mogu ući u Republiku Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uslova.

  Ulazak u Hrvatsku dopušten je osobama koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, osobama koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih ličnih razloga, diplomatima, policijskim službenicima u obavljanju njihovih poslova, službama i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija i međunarodnom vojnom osoblje u obavljanju njihovih funkcija te putnicima u tranzitu.

  Dopušten je ulazak zdravstvenih djelatnika, istraživača i saradnika, stručnjaka za skrb o starijima te osobama koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekograničnim radnicima, prijevoznicima robe i drugom prometnom osoblju u mjeri u kojoj je to potrebno.

  Osobe koje ispunjavaju navedene uslove trebaju se najaviti online putem aplikacije entercroatia.mup.hr te ostaviti potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima prilikom ispunjavanja. Osobama koje ispunjavaju uslove omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza RH uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

  Odluka stupa na snagu u srijedu, 1. jula, i primjenjuje se do 15. jula.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  COVID-19 I GRANICE: U KOJE DRŽAVE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI

  GRAĐANI BIH MOGU U CRNU GORU I UZ JEFTINIJI SEROLOŠKI TEST