Dubrovnik – najpoznatiji grad na jadranskoj obali

Dubrovnik – najpoznatiji grad na jadranskoj obali

Na samom jugu hrvatskog primorja, nalazi se možda najpoznatiji gradić čitave jadranske obale i najveći rival Mletačkoj republici – Veneciji. Zbog svog izuzetnog historijskog i arhitektonskog značaja, stari grad Dubrovnik, ili na latinskom – Ragusa, 1979. godine dospio je na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

U doba renesanse, naročito tokom XV i XVI vijeka, grad-država Dubrovnik doživio je svoj vrhunac u pomorskoj trgovini, umjetnosti, poeziji i nauci, ali i uspio da očuva nezavisnost, i od Venecije, i Osmanlija, tada najvećih sila u regionu.

Tokom XIX, a naročito u XX vijeku, s popularnom Azurnom obalom Francuske i italijanskim gradićima na obali Tirenskog mora, Dubrovnik postaje pribježište za odmor i inspiraciju bogatoj, intelektualnoj eliti zapadne Evrope. Jedan od najvećih poklonika ovog grada bio je i pisac Bernard Šo, koji je jednom rekao: Oni koji traže raj na Zemlji, trebalo bi da dođu uDubrovnik, jer će ga tu pronaći“.

Dubrovnik je opasan jednim od najočuvanijih gradskih zidina u ovom dijelu Evrope, debljine 4 – 6 m (sa kopnene strane), koje potiču iz XV vijeka. Na najvišem, sjeverozapadnom dijelu nalazi se Kula Minčeta, a na jugoistočnom – tvrđava Sv. Ivana. Tu su i tvrđave Lovrijenac (iz 1301, danas mjesto pozornice Dubrovačkih ljetnjih igara) i Revelina (koje, iako su odvojene od zidina, spadaju u odbrambeni dio grada), 14 četvorougaonih i 2 okrugle kule, kao i 10 bastiona. Sa zidina se pružaju neki od najljepših pogleda na grad, na koje se možete popeti i obići ih u krug.

4478108-stradun_street_in_dubrovnik_dubrovnik

Čim prođete kroz Pile – kapiju starog grada, pred vama će se ukazati Stradun ili Placa, široka, centralno locirana, uglačanim kamenom popločana ulica, prepuna radnji sa suvenirima, restoranima i kafeima. Svoj izgled dobila je tek u doba baroka, posle 1667, kada je Dubrovnik pogodio katastrofalni zemljotres. Poslije zemljotresa, na žalost, veliki broj prelijepih gotskih i renesansnih zdanja Dubrovnika je veoma oštećen, ili porušen. Odmah na početku Straduna, sa desne strane nalazi se kružna Onofrijeva fontana sa kupolom, stjecište i sastajalište mlađe populacije.

Na samom kraju Straduna, prije izlaza kod kapije na Ploče, sa lijeve strane smjestila se Palata Sponza, jedna od samo nekoliko preostalih primjera gotsko-renesansne arhitekture iz XVI vijeka. Nekada centar trgovine, a kasnije sastajalište Akademije učenih, koji su u njoj vodili rasprave o književnosti, umjetnosti i nauci, sada je mjesto Dubrovačke carinarnice.

Na istom trgu – Trg Luža, nalazi se Crkva Svetog Vlaha i ispred nje – Orlandov stup iz XV vijeka, sa statuom srednjovjekovnog viteza ispred Gradskog zvonika. Stub ujedno predstavlja i najstariji spomenik kulture Dubrovnika, kao i jedan od samo četiri gotička stuba ovog tipa van Njemačke.

Osim Crkve Svetog Vlaha, u Dubrovniku bi trebalo posjetiti i dubrovačku Katedralu Uznesenja Marijina (Velike Gospe) sagrađenu na temeljima prethodne, posle zemljotresa, početkom XVIII veka, u kojoj možete vidjeti neka od djela italijanskog slikara Ticijana i njegove slikarske škole, kao i Raffael-ovu „Madonna della Seggiola“.

2686635934_4fdc3894fd_z

U produžetku trga kod carinarnice, nalazi se jedna od najistaknutijih gotskih palata iz XV vijeka na jadranskoj obali – Knežev dvor (Rektorova palata). U dvoru je nekada stanovao dubrovački knez, za vrijeme svog jednomjesečnog mandata koji mu je bio povjeren. Palata je imala dvoranu za Malo veće, Veće umoljenih, stan za kneza, sudnicu, kancelarije za notare, zatvor, oružarnicu i skladište. Danas se u palati nalazi istorijski dio Dubrovačkog muzeja, sa zbirkom namještaja, upotrebnih predmeta, oružja, predmetima iz dubrovačke renesansne apoteke, slikama domaćih i italijsanskih majstora, itd.

Prolazom kroz kapiju ka Pločama, izaći ćete iz starog grada izvan gradskih zidina i dospjeti u staru luku. Osim u šetnju spoljnim dijelom zidina – obilaska Lazareta (iz 1647) u kojem su u karantin, nekada smještani potencijani kužni, možete napraviti i višesatni izlet brodićem na obližnje ostrvce Lokrum, u obilazak, ili na kupanje.

Prema legendi, čuveni Ričard Lavljeg Srca, baš ovde je u XII vijeku našao spas od brodoloma, kada se vraćao iz krstaškog pohoda, iz Svete zemlje. Osim Benediktinskog manastira, na ostrvu se nalazi i tvrđava iz novijeg perioda – Fort Royal, Botanička bašta, kao i „Mrtvo more“ – jezero povezano sa otvorenim morem, pogodno za kupanje male djece.

143127

Povratkom nazad u stari grad, možete posjetiti još neke značajne sakralne objekte – Franjevački i Dominikanski samostan i Crkve Svetog Ignjacija i Svetog Roka. Osim katoličkih, u Dubrovniku se nalazi i nekoliko sakralnih objekata drugih etničkih zajednica, koje su ostavile trag u životu, nauci i kulturi grada: najstarija očuvana sefardska sinagoga na svijetu i druga najstarija u Evropi – dubrovačka Sinagoga iz 1408. godine; Pravoslavna crkva Blagoveštenja iz 1877; i Medžlis Islamske zajednice iz 1933. godine.

03-1

Iznad Dubrovnika, sa njegove sjeverne strane uzdiže se brdo Srđ. Na vrhu brda, na visini od 413 metara stoji tvrđava Imperijal, izgrađena za vrijeme Napoleonove okupacije (1810). Do vrha možete doći žičarom čija vožnja od stare gradske jezgre Dubrovnika do brda Srđ traje samo 4 minute. Karte se prodaju po cijeni od 12 eura ili 94 kune ( za djecu 4 – 12 godina 40,00 kn) . Dvije kabine polaze svakih pola sata cijelog dana i kreću istovremeno. Sa vrha Srđa, pružaju se najspektakularniji pogledi na grad i okolinu, pa je ovo mjesto omiljeno kako turistima željnim panoramskih fotografija, tako i onima u potrazi za romansom.

 

Ivana Dukčević, Furaj.ba