Dvoje mladih iz Širokog Brijega i Brčkog pjevaju o Sarajevu

  Dvoje mladih iz Širokog Brijega i Brčkog pjevaju o Sarajevu

  Prvo bosanskohercegovačko online takmičenje u pjevanju kroz prvi krug okupilo je stotinu mladih muzičara koji su predstavili svoja znanja i umijeća kroz videe u trajanju od jedne minute, međutim, u drugi krug prošlo je 50 takmičara koji se bore za pobjedu gdje će tri takmičara osvojiti svoj novi singl uz snimanje muzičkog spota.

  Ilustracija: Pixabay

  ”Days Covers” objedinjuje instrumentalne i vokalne sposobnosti afirmisanih i neafirmisanih muzičara, a osnovna ideja je osigurati talentovanim mladim ljudima prostor i priliku da pokažu svoje talente i sposobnosti, steknu nova poznanstva i u konačnici kroz natjecatejski duh da se zabave, a sve sa ciljem stvaranja novih muzičkih pravaca, kvalitetnije muzike, boljih saradnji i pojavljivanja novih muzičkih nada na muzičkoj sceni.

  Prije nekoliko dana, prelijep primjer saradnje dvoje takmičara izmamio je mnoge simpatije i impresije, a riječ je o kantautoru i pjevaču iz Širokog Brijega – Kristijanu Penaviću i mladoj pretalentovanoj pop pjevačici iz Brčkog – Enidi Mulamujić, poznatijoj kao Nida Mars.

  Njih dvoje svoj susret u Sarajevu ovjekovječili su zajedničkim perfomansom izvodeći pjesmu Dine Merline “Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo” posvetivši je vječom gradu lijepih susreta i novih početaka.

  Inače, Kristijan Penavić je kantautor koji svojim vokalnim i instrumentalnim sposobnostima provlači osebujni i prepoznatljiv stil pjevanja kroz brojna takmičenja i festivale i do sada je napisao preko 300 svojih pjesama od kojih su neke dobile i svoj studijski angažman.

  Nida Mars (Enida Mulamujić) je pretalentovana pop pjevačica sa nekoliko ostvarenih studijskih angažmana, a napisala je i nekoliko svojih pjesama koje čekaju pravi trenutak da se predstave javnosti.

  Pored pjevanja, Enidu krasi bogat raskoš kreativnosti. Diplomirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2018 godine i od tada se profesionalno bavi grafičkim dizajnom, ilustracijom, animacijom i marketingom.

  Inicijator i realizator takmičenja je društvena platforma “Coffee Days” koja nastoji omogućiti talentovanim osobama prostor za predstavljanje kroz različite oblasti, vođena misijom da inicira, potencira i implementira projekte koji doprinose društvu te mladima omogući prostor za poticaj, podršku, promociju i afirmaciju sa ciljem promicanja kulturnog, kreativnog i slobodnog izražavanja.

  “Radeći na platformi ‘Coffee Days’, te kroz projekat ‘Sve te priče’ a sada i ‘Days Covers’, upoznao sam pregršt genijalnih ljudi koji svojim entuzijazmom, voljom i talentom zrače nepokolebljivom voljom za ostankom i opstankom u Bosni i Hercegovini. Ovo je sjajna prilika za mlade muzičare kako bi predstavili i unaprijedili svoja znanja i talente koje stiču kroz formalno i neformalno obrazovanje ali i proširili svoja poznanstva u cilju stvaranja novih tonova jer na koncu, ovu državu ne čine samo prirodne ljepote već i posebni ljudi”, rekao je Aldin Avdić, kreativni direktor patforme.

  Kroz drugi krug takmičenja imamo priliku poslušati sjajne numere i pogledati kreativne perfomanse brojnih takmičara.

  ”Days Covers“se provodi kroz četiri kruga putem društvene mreže Instagram (days.covers) te streaming platforme YouTube (Society TV). Finalisti takmičenja dobit će po tri nove skladbe od strane mladih kantautora uz zadatak da obrade jednu od pjesama na svoj način te uz izbor muzičke podloge (klavir ili gitara) izabranu pjesmu snimit će u studiu Mass Covers-a, kao generalnog sponzora i prijatelja takmičenja i na taj način, pod ravnopravnim uslovima, započinje glasanje od strane gledalaca i stručnog žirija te takmičari koji osvoje prva tri mjesta osvajaju novi singl uz snimanje muzičkog spota.

  Takmičenje je počelo 21. Juna, koji je ujedno činio prvi dan 21. ljeta u 21. vijeku i obilježio se kao svjetski dan muzike, dok će 21. juna.2022. godine biti predstavljene pobjedničke numere kroz oficijelni YT kanal “Society TV” koji će ujedno predstavljati uvod u novu priču “Coffee Days” platforme.

  Takmičenje je namjenjeno svim ljubiteljima dobrih tonova, te kroz drugi krug takmičenja svi zainteresovani imaju priliku podržati takmičare i učestovati u glasanju dok će stručni žiri kojeg čine tri vrsna poznavalaca muzike i pjesništva kroz jedinstvene formulare ocjenjivati takmičare.

  Uplovi u svijet muzike ovdje!