Džamija Fethija u Bihaću- jedina evropska islamska bogomolja u gotičkom stilu

  Džamija Fethija u Bihaću- jedina evropska islamska bogomolja u gotičkom stilu

  Fethija džamija je jedina evropska islamska bogomolja u gotičkom stilu. Predstavlja jednu od najočuvanijih sakralnih građevina u BIH.

  Prvobitno je sagrađena kao crkva Svetog Antuna Padovanskog krajem XII i početkom XIV stoljeća, ali dolasko Osmanlija na ove prostore i osvajanjem posljednje utvrde u Pounju – Bihaća crkva se preuređuje u glavnu džamiju u gradu i dobija naziv Fethija, što znači osvojena.

  Fethija džamija je bila uzor za izgradnju džamija u Krajini, koje odlikuje nešto izduženiji molitveni prostor, izduženi prozori i mahfil u dvije razine. Gotički zvonik ove građevine služio je kao munara do 1863. godine, kad je radi dotrajalosti srušen i zamjenjen sadašnjom munarom, koja je sagrađena na mjestu zvonika i od iste vrste kamena-bihacita.

  U džamiji se nalazilo devet ploča sa grbovima pripadnika hrvatskog plemstva, koji su služili u Bihaću i njegovoj okolici od 1519. do 1565. godine. Danas se te ploče nalaze u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ploče su sa natpisima na latinskom jeziku, a slova su humanistička i gotička, ukrašena su grbovima sa heraldičkim štitom.

  Fethija džamija s haremom, devet grobnih ploča i natpisima u Bihaću proglašena je  nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

   

  Jasenka Paralija-Jaganjac, Furaj.ba