Edin Hasanović iz BiH opet će moderirati dodjelu Njemačke filmske nagrade

Edin Hasanović iz BiH opet će moderirati dodjelu Njemačke filmske nagrade

Njemački glumac bh. porijekla Edin Hasanović bit će moderator svečanosti 70. dodjele Njemačke filmske nagrade, koju će voditi drugi put u životu.

“Proud to announce! Čast mi je što ću nakon dvije godine opet biti ‘Hostanovic’ na LOLA večeri 24. aprila”, napisao je Hasanović na društvenim mrežama.

I zvanični nalog Njemačke filmske nagrade najavio je Hasanovića kao moderatora: “Da! On se vratio. I odijelo mu savršeno stoji. Naš moderator za Njemačku filmsku nagradu 2020”, napisali su u postu.

Svečanost dodjele Njemačke filmske nagrade poznate i kao “LOLA” prenosit će se uživo na njemačkom državnom kanalu Das Erste.

Hasanović je prvi put ovu svečanost moderirao 2018. godine sa njemačkom glumicom Iris Berben. Ujedno, već tada je bio najmlađi moderator svečanosti dodjele ovih nagrada ikada.

Ovaj 27-godišnjak bh. porijekla rođen je u Zvorniku odakle je kao dječak izbjegao u Njemačku. Glumio je u brojnim njemačkim filmovima i serijama, za koje je osvojio mnoge filmske nagrade – poput dvije “Zlatne kamere” kojima je odlikovan kao najbolji mladi glumac, te za najbolju produkciju. Godine 2013. je bio u utrci za najboljeg glumca na dodjeli Njemačke filmske nagrade za ulogu u filmu “Schuld sind immer die Anderen” ili “Uvijek su drugi krivi”. Posljednju ulogu odigrao je u filmu “Rate Your Date” (2019) sa Nilam Farooq.