Edin iz BiH zvijezda je najpopularnijeg filma na Netflixu

Njemački glumac Edin Hasanović porijeklom iz BiH zvijezda je filma “All Quiet on the Western Front” koji je trenutno među najpopularnijim na Netflixu.

 

Foto: Pixabay

Film koji govori o strahotama kroz koje prolazi mladi njemački vojnici koji su se morali boriti na Zapadnom frontu tokom Prvog svjetskog rata. snimljen prema istoimenom bestselleru Ericha Maria Remarquea, režirao je Edward Berger, a.Hasanović u njemu glumi Tjadena Stackfleeta.

Film je premijerno prikazan 12. septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a na Netflixu je objavljen 28. oktobra.

Njemački je kandidat za Oscara za najbolji strani igrani film.

Podsjećamo, Edin je rođen u Zvorniku 1992. godine odakle je kao beba s majkom izbjegao u Njemačku. Glumio je u brojnim njemačkim filmovima i serijama, za koje je osvojio mnoge filmske nagrade – poput dvije “Zlatne kamere” kojima je odlikovan kao najbolji mladi glumac, te za najbolju produkciju. Godine 2013. je bio u utrci za najboljeg glumca na dodjeli Njemačke filmske nagrade za ulogu u filmu “Schuld sind immer die Anderen” ili “Uvijek su drugi krivi”. Prije Netflixovog filma odigrao je ulogu u filmu “Rate Your Date” (2019) sa Nilam Farooq.

O njemu smo već pisali. Dva puta je bio moderator svečanosti 70. dodjele Njemačke filmske nagrade. Hasanović je prvi put ovu svečanost moderirao 2018. godine sa njemačkom glumicom Iris Berben. Već tada je bio najmlađi moderator svečanosti dodjele ovih nagrada ikada.

Njemačku javnost oduševio je i donijevši maminu baklavu u poznati talk show.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi