Englezi uporedili cijene: Šta možemo očekivati od ljetovanja ove godine?

  Englezi uporedili cijene: Šta možemo očekivati od ljetovanja ove godine?

  Iako se čini da je još uvijek neizvjesno kada ćemo moći putovati kao nekada, većina država u svijetu se nada da će se globalnom vakcinacijom stvari polako biti kao nekada.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  U ovom periodu većina obično razmišlja, pa čak i rezervira ljetne godišnje odmore, stoga su Englezi odlučili uporediti vanpansionske cijene u različitim državama i ljetovalištima. Čini se da ćemo, ako ostane sve prema planu, ovog ljeta trošiti manje novca nego u godinama prije pandemije.

  Turska

  Cijene u Marmarisu u Turskoj su zapravo skočile, ali vrijednost turske valute lire je toliko padala da je za države u kojima je valuta euro ili funta – sve povoljnije za 6,5 posto. Turska vlada radi na tome da se turizam oporavi već u aprilu, a najavljeno je da su preduzete jače higijenske mjere, da će se vakcinisati zaposleni u turističkom sektoru itd.

  Ko želi putovati u Tursku ima novu obavezu

  Bugarska

  Sunčana obala kao jedna od najpovoljnijih ljetnih destinacija u Evropi bilježi pad cijena od 11,2 posto. Tako kafa košta manje od eura, krema za sunčanje 2,7 a večera za dvoje uz piće je u proseku oko 24 eura. I Bugari su najavili da će do ljeta turistima iz Evrope vjerovatno otvoriti svoje granice.

  ZLATNI PJASCI – BUGARSKA RIVIJERA

  Španija

  Jedna od destinacija u kojoj su cijene porasle, no ne previše, je španska Costa del Sol. Večera za dvoje u koju je uključeno predjelo, jelo i desert košta oko 48 eura, a vanpasionske cijene su skočile oko 7,3 posto.

  Portugal

  Čuveni Algarve je imao najveći pad cijena i to 13 posto ove godine. Trenutno se nalazi na crvenoj kovid listi, no portugalski ministar turizma istakao je kako se nadaju da će od 17. maja dočekati prve turiste. Večera za dvoje trenutno košta oko 36 eura, a sok je oko 1,5 eura.

  Kipar

  Kiparski zvaničnici su najavili otvaranje za turiste koji su se vakcinisali ili koji imaju PCR test i to od prvog maja. Cijene su ove godine pale za oko dva posto, a večera za dvoje uz flašu vina košta oko 50 eura, kafa je oko 2,9 eura, a krema za sunčanje oko 6,5 eura.

  Hrvatska

  Čuveni i skupi Poreč, poznat po aktivnom odmoru i baroknoj arhitekturi, bilježi pad cijena od 2,5 posto. Tako kafa u prosjeku košta oko 1,5 euro, a večera za dvoje sa pićem oko 64 eura. Hrvati se nadaju da će poželjeti dobrodošlicu turistima iz cijelog svijeta ovog ljeta.

  Grčka

  Na Krfu su cijene ove godine uvećane oko 18 posto. Sok je oko 2,6 eura, krema za sunčanje oko 12…

  Italija

  Pulja u Italiji turistima nudi kamene litice i obalu načičkanu šarmantnim gradićima, a cijene su ove godine pale za oko 5,1 posto. Još se ne zna da li će Italija biti otvorena za turiste niti šta se može očekivati.