Evropsko prvenstvo u fudbalu

  Evropsko prvenstvo u fudbalu

  Htjeli ste mjesec juni provesti negdje na nekoj pješčanoj plaži, uz šum morskih valova, laganu knjigu i mnoštvo koktela? Ove godine ne dolazi u obzir iskoristiti godišnji odmor na takvo nešto. More nikud neće pobjeći i uvijek se može naći prilika za okupati se u njemu barem jednom, ali ono za šta ove godine imate jedinstvenu priliku posjetiti su Poljska i Ukrajina.

  11.06.2012

  Ceremonija otvaranja Evropskog prvenstva na Nacionalnom stadionu u Varšavi

  Četrnaesto po redu Evropsko prvenstvo u fudbalu se ove godine održava u periodu od 08. juna do 01. jula  u Poljskoj i Ukrajini. Ove godine se treći put Evropsko prvenstvo održava u dvije države (prije toga u 2000. godini prvenstvo je održano u Belgiji i Holandiji, i 2008. godine u Austriji i Švicarskoj). Ukoliko se odlučite da ove godine pođete na EP u fudbalu možete u jednom aražmanu posjetiti dvije zemlje i kasnije se hvaliti kako ste bili na posljednjem EP-u u kojem je učestvovalo samo 16 zemalja, jer od sljedećeg EP-a se broj reprezentacija povećava na 24.

  Šta to Evropsko prvenstvo u fudbalu i UEFA kao organizator ove godine nude? Prije svega dobru zabavu. Kad pogledam ovogodišnje grupe parova, čini mi se da će rimske borbe gladijatora izgledati kao igre za djecu, naspram utakmica koje nas očekuju. U grupi A su: Poljska, Grčka, Rusija i Češka Republika. Ako uzmemo u obzir da je majka Rusija već smanjila isporuke sirove nafte Poljskoj, i najavila da će to isto uraditi i u slučaju Češke, na terenu možemo očekivati bijesne i promrzle Poljake. S druge strane, još zanimljivije će biti vidjeti na koju su se taktiku Česi odlučili; da li na taktiku “hajmo im se unaprijed osvetiti“, ili „evo vam pobjeda samo nam ne dirajte grijanje“. Grci će sigurno dati sve od sebe, jer usljed ekonomske krize, nezaposlenosti i siromaštva, jedino im je još ostalo da trče za loptom. A i sama pobjeda bi značila velike svote novca.

  Okršaj između članova grupe B, koja je i proglašena za najtežu grupu (Holandija, Danska, Njemačka i Portugal), započinju Holandija i Danska, kao i prije dvije godine na Svjetskom nogomentnom prvenstvu kada je pobijedila Holandija. Da li će Danci osvjetlati obraz svojim precima Vikinzima, ostaje da se vidi, ali uzimajući u obzir da su do sada samo jednom pobijedili Holanđane, ovo bi mogla biti i ne baš tako zanimljiva utakmica. S druge strane, spremite kokice za susret između Njemačke i Portugala. Hladni i strogi Njemci neće tako lako dozvoliti da se prekine niz njihovih pobjeda nad Portugalom, ali i Portugal, koji je na svom terenu prije 8 godina izgubio u finalu, ovaj put sigurno idu po pehar.

  E kako BiH nikad još nije otišla na prvenstvo, a sve su prilike da neće još zadugo, ne preostaje nam ništa drugo nego da navijamo za komšije. Hrvatska igra u grupi C protiv Španije, Italije i Irske. Meni ovo djeluje kao najzanimljivija grupa iz više razloga. Prvo, Hrvati će nastojati na svaki mogući način da opravdaju ulazak u Evropsku Uniju, a EP je savršena prilika za dokazivanje. U susreut Španije i Italije će biti, barem nama ženama, pravi melem za oči.  Treće, bit će interesantno gledati trenera Irske Trapattonija u borbi protiv Italije, svoje domovine.

  I konačno, u grupi D dolazi do sukoba dvije najveće kolonijalne sile, Francuske i Engleske, uz utakmice još i sa Ukrajinom i Švedskom. Ako niste živjeli nekad u 19-tom stoljeću i niste mogli da pratite stalnu borbu Francuske i Engleske oko zauzimanja kolonija, sada imate priliku da pratite njihovu borbu uživo (ili u direktnom prijenosu). Francuska je nekad davno uspjela da ispred nosa otme Alžir Englezima, te bi im mogla isto tako i pehar uzeti. Jedva čekam da vidim da li će se Englezi onako muški boriti, ili će Beckham i dalje samo nastojati ispasti dobro pred kamerama.

  Ukoliko vam sve ovo i nije baš zanimljivo i ako fudbal vidite samo kao hrpu momaka koji iz bogzna kojeg razloga trče za jednom loptom, ili ako pripadate onom rodu ljudske vrste koji nikad neće shvatiti šta je ofsajd, nemojte da se obeshrabrite. Tu su dvije prekrasne države koje su zahvaljujući  svojoj kulturi, historiji, arhitekturi i ljepoti interesantnije od bilo kakve utakmice. Vrijeme EP-a je i savršeno vrijeme za turistički obilazak jednog grada, jer dok svi, i domaćini i turisti troše svoje glasne žice na stadionima, vi imate grad za sebe. Konačno ćete imati priliku uslikati neki muzej, crkvu ili neku drugu gradsku znamenitost, a da vam hrpa turista koji slijepo prate turističkog vodića neće upasti u kadar. Veća je vjerovatnoća da će vam u kadar „uletiti“ neki veseli, sportskim duhom opijeni navijač, ali to će već biti fotografija za pamćenje.

  Ipak, ne morate voljeti fudbal niti sport uopšte, da biste voljeli Evropsko prvenstvo. Ako zanemarite sport, loptu, golove, navijače, urlanje, Evropsko prvenstvo je spektakl koji treba doživjeti.

  U nastavku pogledajte stadione na kojima će se odigrati utakmice evropskog prvenstva.

   

  Nacionalni stadion u Varšavi

  Arena Lavov

   

  Dombas arena Donjeck

   

  Olimpijski stadion Kiev

   

  PGE Arena Gdanjsk

   

  Stadion Lecha Poznanj

   

  Stadion Metalist Harkiv

   

  Stadion Miejski Wrocław