Fahira iz Bosanske Otoke ukrašava torte motivima ljepota i zastave BiH

  Fahira iz Bosanske Otoke ukrašava torte motivima ljepota i zastave BiH

  Fahira Kauković iz Bosanske Otoke, prekrasnog gradića na obalama rijeke Une, iz hobija je počela da se bavi pravljenjem torti i da njihovoj dekoraciji posvećuje posebnu pažnju.

  Fahira Kauković

  Sve je počelo kao hobi, no ubrzo su počele pristizati narudžbe, jer su svi željeli da Fahirine zlatne ruke naprave dekoracije koje su zamislili za obilježavanja posebnih događaja.

  Među brojnim motivima kojima ukrašava svoje torte naročito se izdvajaju one koje simboliziraju Bosnu i Hercegovinu, od kojih gotovo nestvarno djeluje torta sa motivima rijeke Une, za koju Fahira kaže da njen najljepši dio protiče upravo kroz njihovu čaršiju.

  Štrbački buk na Uni kao motiv na Fahirinoj torti

  Fahira svoje sugrađane vidi kao velike patriote koje vole sve što je vezano za našu zemlju, pa tako često pravi torte s motivom zastave Bosne i Hercegovine. Rado pravi i detalje sa cvijećem na tortama, navodeći kako su joj oni najtraženiji jer mogu ići u raznim prilikama.

  Za izradu jedne ovakve torte potrebno joj je nekoliko sati rada. Radi ih po svojoj recepturi koju je vremenom usavršavala, a drži se i nekih provjerenih receptura torti. Njen posao je lijep i zahtjevan, ali je danas zbog njegovih rezultata jako ponosna, naročito na pojedine motive.

  Fahira po struci nije slastičarka. Ona je tekstilni tehničar, ali kaže da ipak sada radi ono što je usrećuje, te da je sebi dokazala kako nikada nije kasno početi raditi nešto što zaista voliš.

  S. Hodžić, Furaj.ba