Film Jasmile Žbanić na 58. Viennaleu u Beču

  Film Jasmile Žbanić na 58. Viennaleu u Beču

  Dvadeset drugog oktobra 2020. u Beču kreće 58. izdanje međunarodnog filmskog festivala „Viennale“. Na ovogodišnji skraćeni repertoar dospjela je i austro-bosanska koprodukcija „Quo Vadis, Aida?“ bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić.

  Pored filma o genocidu u Srebrenici „Quo Vadis, Aida?“ (Kuda ideš, Aida?) na festivalu će biti prikazani i drugi filmovi iz regiona, kao što je film “Domovine“ srbijanske režiserke Jelene Maksimović. Prošle godine je bečka filmska platna pokrilo 300 filmova, dok se ove godine zbog skraćenog programa uslijed pandemije koronavirusa očekuje samo 86 igranih i dokumentarnih filmova te 27 kratkometražnih filmova.

  U sklopu ovogodišnjeg repertoara nalaze se i dvije monografije posvećene značajnim stvaraocima filmske umjetnosti Christoph Schlingensief i Isabel Pagliai. Na festivalu će biti prikazane i kinematografije Želimira Žilnika, zatim „Austrokino“ o stvaralaštu 70-tih godina te tradicionalna retrospektiva koja se realizuje zajedno sa Muzejom filmske umjetnosti u Beču. Pored inozemnih ostvarenja, koja su prethodno nagrađivana na festivalima u Berlinu i Veneciji, ovogodišnji „Viennale“ značajan prostor ostavlja domaćim austrijskim filmovima kao što je režiserski debi Evi Romens „Hochwald“. Festival će 1. novembra 2020 zatvoriti dokumentarac „The Truffle Hunters“, Miachela Dwecka i Gregory Kershawa, koji opisuje tradicionalnu potragu za tartufima u italijanskom Pijemontu.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  FILM JASMILE ŽBANIĆ BH. KANDIDAT ZA OSCARA

  OVACIJE ZA FILM JASMILE ŽBANIĆ NA FILMSKOM FESTIVALU U VENECIJI