Film “Que vadis, Aida” zvanično u utrci za Oscara

Film “Que vadis, Aida” zvanično u utrci za Oscara

Bosanskohercegovački film o genocidu u Srebrenici “Que vadis, Aida” zvanično je u utrci za prestižnu filmsku nagradu Oscar.

Scena iz filma

Organizatori 93. dodjele nagrada Američke filmske akademije Oscar objavili su uži izbor za nominacije za Najbolji internacionalni film, među kojima je očekivano i bh. film “Quo vadis Aida?” bh. rediteljice i scenaristice Jasmile Žbanić. Od 93 filma koji su ispunjavali uslove za ovu kategoriju, “Quo vadis Aida?” je jedan od petnaest filmova koji su u najužem izboru, objavljeno je na zvaničnoj stranici ove prestižne nagrade koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS i koja predstavlja jednu od najznačajnijih i najpopularnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti. Ujedno, sama ceremonija dodjele Oscara jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u i širom svijeta. Glasanje za uži krug filmova će biti održano od 1. do 5. februara.

Podsjećamo, ugledni magazin Variety već ranije je ovaj film predstavio kao favorita za Oscara u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja. Iako među petnaest kandidiranih fiilmova, danski film “Another Round” ima najviše izgleda za pobjedu, Variety navodi kako bi film bh. rediteljice Jasmile Žbanić mogao iznenaditi sve.

Film čija radnja govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a, svjetsku premijeru imao je na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji gdje je ispraćen sa ovacijama. Film je nakon ovacija u Veneciji prikazan i na Toronto Film Festivalu, te na brojnim drugim festivalima, a dobio je i vrijedna nagrada. Izabran je kao bh. kandidat za Oscara u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, a kao kandidata za nagradu Američke akademije izabralo ga je Udruženje filmskih radnika BiH, kao certificirana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu.

Uloge u filmu ostvarili su: Ermin Bravo, Izudin Bajrović, Emina Muftić, Merima Lepić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Dino Bajrović, Jasminko Selimović, Alban Ukaj, Sanela Bistrivoda Krsmanović, Jelena Kordić Kuret, Kemal Rizvanović, Slaven Vidak, Saša Krmpotić, Adi Hrustemović, Saša Oručević, Nusmir Muharemović i Sanin Milavić.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UGLEDNI VARIETY: “QUE VADIS, AIDA” FAVORIT ZA DOBIJANJE OSCARA

FILM JASMILE ŽBANIĆ BH. KANDIDAT ZA OSCARA

ŽBANIĆ NA LISTI SVJETSKIH REDITELJICA KOJE UTIRU PUT ŽENAMA U HOLLYWOODU