Franciscana – biciklom obiđite sve franjevačke samostane u Hercegovini

Udruženje „Hercegovinabike“ iz Mostara i Ured za Evropske integracije Zapadnohercegovačkog kantona pokrenuli su inicijativu za razvoj i promociju jedinstvene biciklističke rute pod nazivom „Franciscana“. Jučer je ispred Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu startao biciklističko-rekreativni događaj pod nazivom “Franciscana”, koji ima za cilj promociju nove cikloturističke ponude u Bosni i Hercegovini. Desetak biciklista krenulo je na put dug 450km, a na svom putovanju posjetiti će franjevačke samostane i muzeje kao jednu sasvim novu ponudu aktivnog i kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini.

 

Foto: Herzegovina Bike

Inicijativa se odnosi na razvoj novog kulturno-turističkog proizvoda kroz umrežavanje Franjevačkih samostana, te muzeja/galerija koji su vezani za te Franjevačke samostane, u jedinstvenu biciklističku rutu pod nazivom ‘Franciscana’. Ideja za kulturno-turistički proizvod ‘Franciscana’ nastala je kao rezultat projekta razvoja cikloturizma u Zapadnohercegovačkom kantonu ‘Cycling Rural’, koji je provodio Ured za europske integracije ŽZH, a sufinanciran od Europske unije u okviru programa Prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, komentirao je Ivan Jurilj, direktor Ureda za EU integracije ZHK.

„Franciscana“ je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-historijsku baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12-tog stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i naučnih djela te čuvari kulturno-historijske baštine. „Franciscana“ vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-historijske baštine.

Stoga i važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da je kulturno-historijska baština u Bosni i Hercegovini očuvana ponajviše zahvaljujući djelovanju franjevaca. Naime, velika većina muzeja/galerija/zbirki u Bosni i Hercegovini nastali su i razvijali se u okviru franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je Franjevački muzej Humac u Ljubuškim koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Uzimajući u obzir činjenicu da regija Hercegovina te cijela Bosna i Hercegovina postaju poželjne i prepoznatljive kao biciklistička i turistička destinacija, stoga je za očekivati da će „Franciscana“ kao kulturno-turistički proizvod doprinijeti vrednovanju jedinstvene franjevačke kulturno-historijske baštine u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta ‘Franciscana’ je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati franjevačke samostane i s njima povezane kulturne institucije odnosno muzeje/galerije/etno zbirke/knjižnice i kroz koju će se na jedinstven način vrednovat franjevačka kulturno-historijska baština u BiH. Kroz projekt će se razviti novi kulturno-turistički proizvod koji će doprinijeti afirmaciji i ostanku stanovništva u BiH, a posebno mladih koji će kroz ovaj kulturno-turistički proizvod eventualno prepoznati i poslovnu priliku“, komentirao je Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

Promotivna tura će obuhvatiti sljedeće franjevačke samostane i kulturne sadržaje: Franjevački samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej i galeriju u Širokom Brijegu, Franjevačka crkva i samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru, Crkva sv. Jakova Međugorje, Franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog na Humcu i Franjevački muzej i galeriju Majka u Ljubuškom, Hrvatsku Franjevačku arheološku zbirku u Gorici u Grudama, Franjevački muzej „U kući ovca mojega“ u Posušju, Franjevačka kuća molitve Masna Luka, Franjevački samostan Uznesenja BDM i Franjevački muzej Rama-Šćit, Franjevački samostan sv. Petra i pavla i Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu, Franjevački samostan sv. Ćirila i Meoda i Franjevački muzej „Fra. Jozo Kružić“ u Tomislavgradu.

Organizacija ovog događaja organizira se u okviru projekta „West Herzegovina Adventures – Digitalna promocija turizma Zapandohercegovačkog kantona“ koji sufinansira Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a provodi Ured za evropske integracije Zapadnohercegovačkog kantona.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content