Gabrijela Glavočić – Primamljivi septembarski odmor i doček 2019. godine u Tivtu

  Gabrijela Glavočić – Primamljivi septembarski odmor i doček 2019. godine u Tivtu

  Da je Crna Gora zemlja koja ulaže u razvoj cjelokupne turističke infrastrukture i promociju turističkog blaga potvrđuje stalno povećanje broja gostiju koji dolaze na odmor. Svaki kutak Crnogorskog primorja ima svoje čari, dok je bokeljski gradić Tivat specifičan i po, između ostalog, razvoju elitnog turizma proteklih godina.

  Gabrijela Glavočić, direktorica Turističke organizacije opštine Tivat, kaže da je grad u prvih šest mjeseci prema obrađenim MONSTAT-ovim statistikama posjetilo blizu 30% više posjetilaca, a ostvareno je blizu 9% više noćenja u odnosu na 2017. godinu.

  “Shodno broju posjeta i noćenja, bilježimo i veoma dobar prihod po osnovu boravišne takse od 25% u odnosu na 2017. godinu.”

  SEPTEMBAR – NIŽE TEMPERATURE I CIJENE

  U kakvom duhu protiču ljetni dani u Tivtu?

  –  Sada smo već duboko zakoračili u ljetnu top sezonu u Tivtu. Iza nas je, kao i ispred nas, još dosta projekata za ovu kalendarsku godinu. Zadovoljstvo je u svim segmentima više nego evidentno, i to ne samo kada je u pitanju rad turističke organizacije opštine Tivat, već i sveopšte zadovoljstvo svih drugih privrednih subjekata i institucija naše opštine koje od turizma prihoduju.

  Čime se gosti osjećaju najviše privučenim da dođu posjetiti ovaj bokeljski gradić?

  –  U našem gradu svake sezone najviše bude gostiju iz Srbije, Rusije i Engleske, mada smo ove godine zabilježili i veoma veliki procenat gostiju iz SAD-a, BiH, Francuske, Mađarske, Emirata i Turske. Gosti iz prve navedene grupe su gosti koji su navikli na veoma sadržajno ljeto u našem gradu, a to su brojni kulturno-zabavni programi, festivali, sportski događaji, pozorišni programi, izložbe, smotre mode i mnogo toga drugog, gdje posjetilac ima širok asortiman izbora jednog kvalitetnog programa. Vjerujem da smo po brojnim organizacijama programa upravo grad koji je i čuven na Crnogorskom primorju, jednako kao i po kulturi, dobrim i kvalitetnim restoranima brojnih internacionalnih kuhinja, raznovrsnim plažama za svačiji ukus, a pored već navedenih razloga vjerujem da nove goste uvijek privuku srdačnost, otvorenost i gostoljublje lokalnog stanovništva.

  Stiče se dojam da se Tivat orijentiše na razvoj elitnog turizma, iako još uvijek nudi sadržaje za različite ciljne skupine. Šta je cilj postići u budućnosti?

  –  Cilj je i dalje isti: biti grad koji će svim kategorijama turista ponuditi brojne svoje sadržaje, shodno svačijem budžetu, a na lokalnom upravljačkom nivou, s druge strane, ne odstupiti od postavljenih strategijskih mehanizama u razvoju turizma destinacije, strogo se pridržavajući kulturnog razvoja grada kao osnove. Naravno, uvijek ima i novih izazova. Trenutno radimo na objedinjavanju jednog aktivnog sadržaja našeg mjesta, jer Tivat itekako ima štošta da ponudi na tom polju tokom cijele godine. Na ovaj način jednom savremenom i zahtjevnom turisti možemo ponuditi all year package arrangement, čime mu izbor termina posjete našem gradu postaje znatno širi.

  Koje ponude vrijedi još iskoristiti do kraja septembra?

  –  Septembar je veoma lijep mjesec za provođenje odmora u Tivtu. Umjerenije je temperature, a i dalje sadržajno interesantnih programa, kao i znatnije nižih cijena u svim vidovima smještaja (kolektivni i privatni).

  U event kalendarima TO Tivta i drugih institucija, koje smo sajamskim aktivnostima predstavljali na brojnim destinacijama prethodne i tekuće godine, plasirali smo programe koji započinju već početkom maja i traju do kraja septembra. Tu bih naročito istakla Tivat World Music Festival – festival etno melosa, jedan potpuno novi festival koji je prošle godine prvi put okupio brojne izvođače s tri kontinenta, dočaravši nam muziku na potpuno drugačiji i neobičan način.

  Crna Gora uvijek ulaže u promociju svojih turističkih sadržaja kojih u velikom obimu ima i u zimskoj sezoni, posebno za Novu godinu. Šta svi oni koji vas budu posjećivali u ovom periodu mogu očekivati?

  –  Tivat je grad koji se ovom dijelu animacije godine priključio tek odnedavno i ispred nas je tek treći projekat dočeka. Prethodna dva su i više nego opravdala sva naša očekivanja i odgovorila na nedoumicu svih nas iz redova lokalnog stanovništva da je ovakav projekat zaista nedostajao ranije. Ove godine se pripremamo za 8 dana trajanja dočeka Nove godine. Programi su raznovrsni i tematski s brojnim poznatim regionalnim izvođačima. Sva dešavanja su kreirana na gradskoj rivi Pine u prazničnom ruhu i prisustvu 10-ak autentičnih kućica koje nude raznovrsnu gastro ponudu, što sve skupa od samog početka predstavlja atrakciju vrijednu posjete. Već je poznato da je glavni izvođač na dočeku Nove godine, 31.12., Željko Joksimović, dok će ubrzo javnosti biti poznat i ostatak programa, koji će trajati od 26. decembra do 2. januara 2019.