Gdje biti kada kazaljke otkucaju ponoć?

Gdje biti kada kazaljke otkucaju ponoć?

Nova godina je jedna od najvećih globalnih proslava koja se obilježava posljednjeg dana u godini, 31. decembra, prema Gregorijanskom kalendaru, slaveći početak razdoblja koje slijedi. Ovaj događaj nije samo rekreacija, nego i mogućnost za kratki zimski odmor koji će ponuditi novo okruženje, nove ljude i nova iskustva.

Piše: Elma Zećo

Kao i prošle godine, Sarajevo će i u 2018. uploviti kao jedna od najpoželjnijih destinacija u regionu. Nakon Dine Merlina, ovog puta će u noći slavlja Sarajlije, goste iz drugih gradova, turiste iz susjednih zemalja zabavljati još jedan poznati Sarajlija – Zdravko Čolić, čiji će se hitovi prolamati bh. prijestolnicom.

Šarolika ponuda

Svi oni koji požele otići u susjedne zemlje, ili dalje, bit će u iskušenju koje odredište odabrati, jer se u ponudi turističkih agencija nalaze brojna primamljiva mjesta od kojih svako mami vlastitom atmosferom i kulturno-historijskom pričom.

Bez imalo sumnje, Istanbul je jedan od najljepših gradova na svijetu. S tuzlanskom agencijom Golden Tours u njemu Novu godinu možete dočekati za već od 360 KM, a termini polaska avionom s Međunarodnog aerodrama Sarajevo su 29.12. i 30.12.2017.

VIP Travels nudi novogodišnje pakete koji uključuju 4, 5 dana boravka na određenoj destinaciji, s mogućnošću prijevoza avionom i autobusom. U opticaju su Istanbul, Dubai, Pariz, Moskva avionom s početnom cijenom od 399 KM, a autobusom Rim, Prag, Milano, Venecija, Toskana, Krakov, Beč i Berlin s početnom cijenom od 195 KM. U susjednoj Hrvatskoj ljeti popularne destinacije mame turiste i zimi: Dubrovnik sa svojim hotelima poput Sheratona, Grand Hotel Parka i Rixosa, te Makarska s hotelima Park i Meteor, čije se cijene za dva noćenja po osobi na bazi polupansiona kreću od 380 KM. Kao hit ponuda izdvaja se doček Nove godine u Trogiru sa smještajem u hotelu Medena po cijeni od samo 150 KM!

Obilježavanje Nove godine u cijeloj Hrvatskoj nudi agencija Centrotours posebno izdvajajući kod njih uvijek veoma traženi Dubrovnik, gdje će na kultnom dubrovačkom Stradunu nastupati Dino Merlin. Na preko deset evropskih putovanja, među kojima su omiljeni Prag, Venecija, Rim i Beč, kreće se autobusom i može ostati od četiri do šest dana. S druge strane, njihova avio putovanja vode vas ovaj put u Istanbul po cijeni od 399 KM, Pariz od 989 KM, dok u Dubaiju možete provesti pet noći za 1879 KM s uračunatim taksama.

Nova godina u jugoistočnoj Aziji

S agencijom Relax Tours 29. decembra možete otputovati avionom u Rim, Andaluziju, Dubai i Istanbul. U ovoj agenciji avio ture su uvijek najprodavanije, a Rim se ove godine izdvaja kao highlight. Tako je za 595 KM osiguran direktni let iz Mostara, te četiri noćenja u hotelu s četiri zvjezdice – Ergife Palace. Prednost njegove lokacije je blizina metro stanice, što turistima omogućava lakše kretanje po italijanskoj prijestolnici. Ako se odlučite za Andaluziju, bit ćete u prilici, između ostalih, vidjeti Cordobu, Malagu, Granadu, a Novu godinu dočekati u Sevilli. Cijena se kreće od 1399 KM i uključuje devet noćenja. Nešto skuplje je putovanje u Dubai, od 1599 KM, a uključuje sedam noćenja u kvalitetnim hotelima iz svjetskih lanaca hotela. Kada je riječ o kraćim bus turama, izdvaja se doček Nove godine u Milanu po odličnoj cijeni od 299 KM za dvije noći, te Budimpešti. Relax Tours organizuje također doček po cijeloj Jadranskoj obali, na planinama, a specijalna ponuda je Hotel Sheraton s pet zvjezdica u Dubrovniku po cijeni od 299 KM za tri noćenja. Pomenute cijene se odnose na rane rezervacije.

Ponuda agencije M97 za Novu godinu je drugačija. Osim Istanbula, u ponudi su Atina, Bodrum i Bali s datumom polijetanja 31. decembra. Do grčke prijestolnice ide se kombinovano – autobusom pa potom avionom iz Beograda. Tokom ovog putovanja bit ćete u mogućnosti posjetiti znamenitosti grada, poluotok Peloponez i Mikenu. Cijena s taksama iznosi 799 KM. Po istoj cijeni stižete i do jednog od najekskluzivnijih gradova turske rivijere, Bodruma. Let je planiran na relaciji Sarajevo-Istanbul-Bodrum, gdje ćete poslije proslave Nove godine biti u prilici otići na različite izlete posjećujući Pamučnu palaču, odnosno, Pamukkale, kompleks unikatnih mineralnih izvora, te grčki otok Kos. Tu je i desetodnevno putovanje vrijedno svakog uloženog novčića! Za 2400 KM s uračunatim taksama iz Sarajeva preko Dohe naći ćete se na čuvenom otoku Baliju, koji će vas sa svim onim što vas tamo čeka toliko osvojiti da ćete ponovo poželjeti doći u goste.