Gdje i šta pojesti u Banja Luci

  Gdje i šta pojesti u Banja Luci

  Banja Luka ima bogatu i šaroliku gastro ponudu, tako da je gotovo nemoguće predstaviti sve restorane koje biste trebali posjetiti. Za početak, preporučujemo nekoliko ugostiteljskih objekata u koje ćete se sigurno vraćati svaki put kada budete boravili u gradu na Vrbasu.

  Kolač od rogača – Mala stanica –  Foto: Daha Gajić

  Gdje na doručak

  Lounge bar IN – smješten u strogom centru grada, sa prekrasnim ambijentom, divnom baštom, uz ljubazno osoblje i ukusnu hranu čini pravi izbor za početak dana. Najbolje tortilje u gradu. U blizini se nalazi luksuzni i novootvoreni restoran DOM  koji takođe zaslužuje da ga posjetite.

  Restoran Integra   Foto: Daha Gajić

  Na 14. spratu Poslovnog centra Integra nalazi se elegantan i luksuzan Restoran i Lounge bar Integra. Enterijer opremljen namještajem u stilu bidermajera i teresa koja pruža veličanstven pogled na grad su neki od brojnih razloga zašto da posjetite ovaj restoran. Idealno za prvu jutarnju kafu i doručak.

  Ako volite banjalučke ćevape

   Gotovo da ne postoji osoba koja je došla u Banju Luku, a da nije probala čuvene ćevape Kod Muje.

  Iako će većina Banjalučana reći da su najbolji Mujini ćevapi, postoje i oni koji na to odmahuju glavom i govore da su najbolji oni Kod Mahe.

  Bilo da odete Kod Muje ili Kod Mahe nećete pogriješiti. Vrijedi probati. 

  Za ljubitelje pizze

   Picerija kod Brke je jedna od novijih u gradu na Vrbasu koja je veoma brzo zadobila naklonost i povjerenje gostiju. Iz bogate ponude izdvaja se pizza osebujnog naziva ‘’Debeli Brko’’.

  Jedna od najstarijih i najpopularnijih banjalučkih pizzeria je Sanremo. Lokacija u centru grada i poseban enterijer, pored ukusne hrane, privlače goste već godinama.

  Intermezzo – mjesto gdje možete pojesti ukusnu pizzu. Dodatni je plus što u ponudi ovog lokala ima i divni sok od lavande koji apsolutno morate probati.

  Ako ste vikendom u ovom gradu, imate slobodnog vremena i nije vam problem voziti 30-ak minuta od centra, posjetite Bife Kola u selu Kola. Svaki pređeni kilometar i utrošeno vrijeme ćete zaboraviti čim okusite prvi zalogaj pizze koja je veću šla u legendu. 

  Restoran Kazamat

  Za one koji ne mogu odoljeti jagnjetini

   Neka vaš prvi izbor bude restoran Kazamat, koji je jedan od najstarijih restorana u Banjoj Luci. Smješten je u zidinama tvrđave Kastel na obali Vrbasa. Pored odlične lokacije i ljetne bašte sa pogledom na rijeku, ovaj restoran nudi najbolju jagnjetinu ispod sača. Tako bar tvrde brojni Banjalučani.

  Salata – Mala stanica  – Foto: Daha Gajić

  Za mediteransku jagnjetinu sa inćunima, ruzmarinom, lavandom, sušenim paradajzom I maslinama posjetite restoran Mala Stanica.

  Manje “fancy” izbor je Orhideja. Ne očekujte poseban ugođaj ili interijer, ali očekujte vrhunsku jagnjetinu.

  Mala Stanica  

  Ako ste za pastu

  Fenomenalan izbor paste nudi već pomenuti restoran Mala Stanica. Ako ste za klasičnu varijantu probajte pastu sa gljivama, tikvicama i slaninom, ako biste nešto drugačije probajte pastu sa lisičarkama, ćuretinom, kajmakom i tostiranim orahom. Koju god pastu da odaberet enećete pogriješiti.

  Ako ste u žurbi, nemate vremena da sjedite u restoranu, a želite dobru pastu za ponijeti, svratite u Agi Pasta Away. Brzo, ukusno, povoljno i obilno.

  Čokoladni soufflé – Mala stanica  –  Foto: Daha Gaji

   

  Za ljubitelje kolača

  Ne možete reći da ste bili u Banjoj Luci, ako niste probali čokoladni soufflé  u Maloj Stanici.Definitivno najbolji soufflé u gradu i to već godinama. Čarobno i čokoladno.

  Crème brûlée – restoran DOM – Foto: Daha Gajić

  Restoran DOM  ima savršen crème brûlée, koji se izdvaja u bogatoj i maštovitoj ponudi delicija koju nudi ovaj restoran. Nemojte propustiti ni čokoladnu tortu.

  Slastičarna Cookie bar – Snickers pita? Torta od mrkve? Orijent torta? Zvuči primamljivo, zar ne? Ako se ne možete odlučiti koji kolač odabrati, preporučujemo Snickers pitu sa puno sirupa od karamela.

  Dasha Gajić, Furaj.ba