Genijalci iz BiH dobitnici najveće nagrade na Genius Olimpijadi u New Yorku

  Genijalci iz BiH dobitnici najveće nagrade na Genius Olimpijadi u New Yorku

  Još jedna sjajna vijest o velikom uspjelu bh. srednjoškolaca, a ovoga puta stiže sa Genius Olimpijade u State University u New Yorku. Salko Zlatko Lagumdžija i Hana Hadžić dobitnici su najveće nagrade na Genius Olimpijadi u New Yorku

  21.6.2015.

  Tamo su, među 720 finalista iz 65 zemalja, takmičari iz BiH, Salko Zlatko Lagumdžija iHana Hadžić, ovjenčani jedinom Grand Prix nagradom iz muzike za njihovu pjesmu “Planet B”.

  No, Salko Zlatko i Hana nisu jedini bh. takmičari koji su osvojili nagrade na ovoj olimpijadi. Zlatne medalje za naučna dostignuća dobili su i Elmir Šut, Ernad Mahmić iz Zenice, te Anela Arifi i Ilda Ismaili iz Tuzla, a zasluge pripadaju i njihovom profesoru, ujedno i vođi puta, Admiru Dogiću.

  genius-olimpijci-bih

  Salko Zlatko Lagumdžija sin je Zlatka Lagumdžije i jedan od najboljih mladih matematičara u BiH, a sa svojom prijateljicom ovoga puta okušao se u posve drugom žanru. Nagrađenu pjesmu izveli su na otvaranju Olimpijade, uz Anelu Arifi i Ildu Ismaili. Salko Zlatko Lagumdžija je autor teksta i muzike, a kako je sve to zvučalo na sceni, pogledajte u nastavku, kao i trenutak proglašenja nagrada…

  Inače, Genius Olimpijada je renomirano međunarodno takmičenje za učenike srednjih škola koje za cilj ima pronalazak rješenja za savremene priprodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u New Yorku, a organizovano je od strane Terra Science and Education.