Glavatičevo

Glavatičevo

Glavatičevo je oko 30 kilometara udaljeno od Konjica i pravi je dragulj seoskog turizma zbog svoje ljepote, zelenila i topline ljudi. Ovo malo selo smješteno je između Boračkog jezera i rijeke Neretve pa se sa obližnjeg mosta vidi smaragdna Neretva, ribe glavočike u njoj, (neretvanske pastrmke), a u daljini visoka Zelengora.

Neretva je jedina bosansko-hercegovačka rijeka koja ne ide do svog ušća prema sjeveru već zaobilazi Prenj kroz duboke kanjone i ide prema jugu. Izrazito je čista i sa nesvakidašnjom  bojom pa joj vjerovatno zbog toga i Rimljani dadoše naziv Nera – Etva, božanstvena rijeka. U svom gornjem toku Neretva stvara kanjon, koji svakoga ostavlja bez daha zajedno sa veličanstvenim borovim šumama i divljinom. U donjem toku okružena je plažama, kolibama, restoranima i drugim uslugama tipa otvoreno plivanje, izleti u brodicama, raftingom, ribolovom i kupanjem.

Staza za rafting na Neretvi od Glavatičeva do Konjica iznosi oko 23 km te vožnja traje između 4 i 5 sati zavisno od vodostaja. Sama raft staza obiluje pejzažima i atraktivnim brzacima-bukovima od kojih su svakako najatraktivniji Štroila te veličanstveni Džajiča buk.

Do Glavatičeva uglavnom nije teško doći jer je put dobro poznat i označen.  Sarajevo-Konjic, potom skretanje desno preko mosta Bijela prema Boračkom jezeru, asfaltnim ali posve uskim putem. Sarajevo-Hotel Maršal, Bjelašnica-Šabići-Tusila, na kraju asvalta desnim makadamom preko Visočice-Selo Luka-Selo Odžaci, a na izlazu iz Odžaka desno-Selo Zabrdjani, pa potom Glavatičevo. Ovaj put nije baš češto prepotučen jer iz Tušila put je dosta loš.

Glavatičevo je polazna staza za raftere a ponuda je velika i raznovrsna. Cijena raftinga zavisi od vremena, dogovora i broja ljudi i kreće se okvirno oko 80KM. U cijenu je obično uključeno: parking, profesionalna oprema za rafting, boravišna taksa, doručak, roštilj poslije raftinga, osiguranje od nezgode za dan raftinga i prijevoz na relaciji Konjic-Ban Vir. Avantura traje čitav dan, od 9.00 do 18.00 sati. Za one hrabrije organizuju se i noćenja pod šatorom u kanjonu rijeke Neretve, uz ribolov i muziku.

 

Elvira Leka, Furaj.ba