GOLDEN TOURS TUZLA : Indija – Zlatni trougao: Delhi – Jaipur –...

GOLDEN TOURS TUZLA : Indija – Zlatni trougao: Delhi – Jaipur – Agra (avionom iz Sarajeva)

Tri grada, tri religije u zlatnom trouglu Indije. Čudesan Delhi, Agra – grad vječne ljubavi i ružičasti Jaipur.

Zapanjujuća raznolikost religije, jezika i kulture u Indiji je jedinstvena. Ovo raznovrsno društvo sa bogatom kulturnom baštinom, spada među najstarije na svijetu. Indijska kultura ima više od 4.500 godina. Nevjerovatan niz kultura, religija i etničkih zajednica žive u harmoniji. Svaki region u Indiji ima neuporedivu historiju, različitost kultura i jezika, znamenitosti i ljepote predjela.

Polazak je 20.11.2018. sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, a povratak 27.11.2018. godine.

21.11.2018. – planiran je dolazak u Delhi u jutranjim satima.

Tokom boravka u Delhiju, bit ćete u prilici da obiđete mnoge kulturne i historijske znamenitosti ovog grada, kao što   su Predsjedničke kuće, Raštrapati Bavan i dvije zgrade Sekreterijata gdje je centar Vladinih zbivanja, zatim obilazak najveće džamije u Indiji Džama Masdžid, Kapiju Indije, spomenik indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu. Moći ćete uživati u vožnji pored Lotos hrama čiji je dizajn inspirisan cvijetom lotosa koji predstavlja simbol čistoće, mira, ljubavi i besmrtnosti, zatim slijedi odlazak do svetog hrama Bangla Sahib, jednog od najvažnijih hodočasničkih lokacija u Delhiju. U nastavku slijedi posjeta Humajunovoj grobnici, grobnica mogulskog cara Humajun u Delhiju, koja je 1993. godine stavljena na UNESCO listu Svjetske kulturne baštine, i od tada je restaurirana.

22.11.2018. – Delhi – Jaipur 

Očekuje vas obilazak veličanstvene Crvene tvrđave (obilazak tvrđave spolja), a pored nje se nalazi Čandni Čovk, živopisna pijaca u starom dijelu grada. Obilazak Radž Gat – memorijal Mahatme Gandija. Crna mermerna platforma koja obilježava mjesto kremacije Gandija, 31. januara 1948. godine. Na kraju ploče se nalazi kutija u kojoj gori vječni plamen.

23.11.2018. Jaipur

U jutranjim satima polazak u razgledavanje tvrđave Amber, koja je udaljena 11 km od grada i predstavlja najljepši primjer Radžput arhitekture. Poslijepodne obilazak jednog od najzanimljivijih gradova Indije. Stari dio poznat je kao Ružičasti grad, u čijoj su izgradnji učestvovali najbolji majstori i umjetnici iz raznih krajeva. Ovo je grad sa izuzetno zanimljivom atmosferom. Obilazak Gradske palate, koja je danas dobrim dijelom pretvorena u muzej, zatim čuvene observatorije Džantar Mantar, iz 1726. g. Razgledanje Palate vjetrova ili Hava Mahala, koja predstavlja najljepši primjer arhitekture toga vremena.

24.11.2018. Jaipur – Fatehpur Sikri – Agra

 U 09:00 sati polazak za Agru. Na putu posjeta Fatehpur Sikri napuštenom gradu u crvenoj pješčari. Podigao ga je car Akbar kao svoju prijestolnicu od 1571. do 1584. godine. To je bio istinski bajkovit grad i njegove “ruševine” su još uvijek u prvobitnom stanju. Građevine u Fatehpur Sikriju su svrstane među najvažnije na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Dolazak u Agru. 

25.11.2018. Agra

Posjeta simbolu bezuslovne ljubavi i najpoznatijoj građevini na svijetu Tadž Mahalu. Sagradio ga je Šah Džahan u znak sjećanja na svoju voljenu ženu Mumtaz Mahal. Izgradnja je počela 1631. godine. Popodne posjeta slavnoj crvenoj tvrđavi Agri koja je baštama povezana sa Tadž Mahalom. Nalazi se na obali rijeke Jamune. Cijela tvrđava je oblikovana u obliku polumjeseca sa 21 metar visokim zidinama prema Jamuna rijeci. Mjesto je veoma značajno zbog historije arhitekture. Mogu se vidjeti najinteresantnije mješavine islamske i hinduske arhitekture. Tvrđava je uvrštena u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

26.11.2018. Agra – Delhi

Na putu prema Delhiju posjeta Sikandri mauzoleju cara Akbara. Izgradnju mauzoleja je započeo sam Akbar ali smrt ga je spriječila u namjeri da završi izgradnju, tako da je taj posao dovršio njegov sin. Ova struktura je savršen spoj hindu, hrišćanskih, islamskih, budističkih motiva. Vidjet ćemo Mauzolej I’timād-Ud-Daulah za kojeg kazu da je poslužio kao inspiracija za gradnju Tadža Mahala. 

27.11.2018. Delhi – Doha – Sarajevo

Cijena od 1.999,00 KM.

GOLDEN TOURS

Ul. Maršala Tita 2a-2b, 75 000 Tuzla

+387 35 249 220
+387 35 249 221