Grad u boji – Stigao je Dubrovnik u Sarajevo

  Grad u boji – Stigao je Dubrovnik u Sarajevo

  U Vijećnici je u prisustvu velikog broja zvanica otvorena izložba Grad u boji slikara Fehima Vukotića, rođenog Dubrovčanina, čije će nesvakidašnje radove sarajevska publika moći vidjeti u narednih dvadeset dana.

  Među posjetiocima izložbe našao se i Halid Bešlić, dok je Tarik Filipović bio voditelj njenog otvaranja

  Za slikarstvo je Fehim vezan 35 godina, no izlaže tek posljednjih deset godina. Kao velikom poznavatelju umjetnosti, razlog je bila njegova samokritičnost. No, krenuo je kada je sam uvidio smisao i vrijednost svojih radova, te odlučio također uvažiti na tu temu sugestije svojih prijatelja umjetnika, slikara i historičara umjetnosti.

  “Izložba Grad u boji nastavak je mog ciklusa posvećenog Dubrovniku. Specifičan je način na koji obrađujem tu temu. Grad rastavljam, pa ga opet sastavljam. Prisutni su svi značajni elementi grada. Onaj ko poznaje Dubrovnik, prepoznat će da se o njemu radi. Kao što je rekao Jure Kaštelan, poznati hrvatski književnik, Dubrovnik je umjetničko djelo. To je jedan grad koji je neviđeno inspirativan i koji djeluje na svakog umjetnika dajući mu neiscrpnu inspiraciju i ideje da ga obrađuje na razne načine. I to se već događa stotinama godina, a mislim da će tako biti i ubuduće”, govori Fehim za Furaj.ba, otkrivajući da se u njegovom slikarskom opusu krije i jedan ciklus kojeg uslovno naziva bosanska varijanta svog slikarstva. Zastupljene su bosanske teme i ono što njega lično ispunjava. Radovi još nisu viđeni, ali izložba je u planu.

  Elma Zećo, Furaj.ba