Grandiozna zdanja koja će se uskoro moći vidjeti u Norveškoj

  Grandiozna zdanja koja će se uskoro moći vidjeti u Norveškoj

  Norveška je jedna od omiljenih skandinavskih zemalja koja turiste privlači zbog svoje čudesne prirodne ljepote, fascinantnih fjordova i krajolika koji oduzimaju dah.

  The Whale – Dorte Mandrup A/S; Rendering by MIR; Facebook “The Whale”

  Iako ima sasvim dovoljno razloga za putovanje u Norvešku, uskoro će ih biti još više zbog nekoliko atrakcija koje se u toj zemlji grade i koje ćete poželjeti vidjeti.

  Pa predstavimo ih:

  Novi Munchov muzej u Oslu

  Poznati norveški slikar Edvard Munch, jedan od najznačajnijih umjetnika svih vremena i začetnik ere ekspresionizma, u glavnom gradu Oslu dobit će novi muzej. Njegova djela bit će prikazana kroz tri stalne izložbe, što znači da će oko nevjerovatnih 28 hiljada djela, uključujući i slavni „Krik“ kojim je započeo ekspresonizam biti neprestano izloženi. U muzeju će biti organizirane i izložbe drugih autora, pa ćete tako jednim posjetom moći razgledati 11 izložba na 7 spratova. Osim izložbi, u muzeju će biti održavani koncerti, književne večeri i radionice. Muzej bi se trebao otvoriti ove godine.

  Muzej posvećen kitovima u Vesteralenu

  Na otoku Andoya bit će napravljen muzej koji će konstrukcijom podsjećati na kita i bit će to jedno od najboljih mjesta na svijetu za promatranje kitova – s njegovog krova. Unutar muzeja bit će veliki izložbeni prostori o kojima ćete moći naučiti više o kitovima. Uz sve to, tu ćete moći predahnuti u kafiću i kupiti suvenire, ali tek od 2023. godine.

  Planetarij Harestua u blizini Osla

  Ovaj planetarij u Hadelandu, novom umjetničkom centru Norveške, 45 kilometara od Osla, bit će najveći astronomski objekat Sjeverne Evrope. Otvaranje bi trebalo biti ove ili iduće godine, a u planetariju će posjetioci moći prisustovati edukacijama, predavanjima o astronomiji i nauci.

  Muzej nordijske umjetnosti Kunstsilo u Kristiansandu

  Na otoku Odderoya koji pripada gradu Kristiansandu historijski silosi pretvaraju se u moderni muzej koji će se prostirati na gotovo 10 hiljada kvadratnih metara, a predstavljat će modernu nordijsku umjetnost kroz niz stalnih i privremenih izložbi. Cilj je da Kunstsilo muzej postane jedan od vodećih muzeja u cijeloj Skandinaviji.

  Havila – ekološki najsavršeniji brod

  Svi maštaju o tome da vide čuvene norveške fjordove, a sada će to biti još ljepše nakon što se ukrcate na ekološki najsavršeniji brod koji će spajati gradove Bergen i Kirkenes. Brod po imenu Havila će ploviti čitave godine, duboko unutar fjordova ali i na otvorenom moru, pored strmih planina i malih otočića, te za vrijeme polarne svjetlosti, ali i ponoćnog sunca. Ovi moderni brodovi zastat će čak u 34 luke i pružiti mogućnost razgledavanja nekih od najljepših mjesta u Norveškoj, ali i uživanje u vrhunskoj lokalnoj kuhinji. Ako sve bude prema planu, plovidba će započeti ove godine.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  NORVEŠKA – ZEMLJA MOJIH SNOVA