Helsinki

Helsinki

Finska već godinama drži prvo mjesto na mnogim svjetskim listima najboljih zemalja za posjetiti sa djecom. Razlog za to je što se radi o mirnoj, čistoj, sigurnoj i dobro organizovanaoj zemlji koja se čini kao savršeno mjesto za porodični odmor. Večina hotela , a i hostela u svojim ponudama imaju porodične sobe. Ukoliko vam je potreban dječiji krevetić ili stolica za hranjenje samo je potrebno najaviti prilikom rezervacije. Ova usluga se dodatno ne naplaćuje.

4

Finci jako vole kampiranje, pa su stoga i njihovi kampovi skoro, pa savršeno uređeni sa jako puno zabave za djecu.  Ukoliko volite ovakvu vrstu odmora obradovat će vas da znate da se u kampovima, naravno, može unajmiti kamper ili prikolica. Jedina stvar na koju morate paziti su komarci! Mnogu su veći nego na našem ponedblju i čini nam se da puno jače grizu. 🙂

Finci uvijek razmišljaju o djeci tako da u svim vozovima ili trajektima imate posebno odvojenu dio za igru – poput neke male igraonice, tako da će putovanja po Finskoj neće predstavljati problem. Ipak, ukoliko želite doživjeti Finsku u potpunosti najbolje je da je obiđete sa autom. Ceste su  izvanredno organizovane, a ljeti teško da se može govoriti o gužvama. A na ovaj način ćete moći uživati u prelijepim prirodnim prostranstvima:  netaknutim šumama kojima možete pješačiti; mirnim jezerima u kojima se možete kupati ili pak voziti malim drvenim brodićima što će vaša djeca sigurno voljeti, ili pak probati porodični rafting kanuima. Jezera oko Savonlinna su naročito poznata za ovakvu vrstu aktivnosti. Ako vi i vaša porodica volite eksterminje vodene zabave onda otiđite do Espoo-a, zapadno od glavnog grada gdje se nalazi ogromni vodeni park.

5

6

Morate znati da je Finska zemlja u kojoj se većina aktivnosti odvija vani. S obzirom da su zime jako hladne, jedino logično vrijeme posjete je ljeto. Veliki broj Finaca jedva dočeka ljeto, tako da se povlače u svoje vikendice u prirodi, pa su sva mjesta prilično mirna i ne postoji gužva, čak ni u Helsinkiju.  Upravo zato tokom ljeta Naantali preuzima ulogu oficijelnog ljetnog glavnog grada. Ako se odlučite krenuti u tom smjeru onda obavezno otiđite na mali otok kraj ovoga grada gdje se nalazi Mumijev svijet. Da, Mumijevi su nastali u Finskoj! Njihov autor je Tove Jansson, najpoznatiji finski crtač i ilustartor bajki za djecu i crtanih filmova. Ovo je idealno mjesto za djecu od 2 do 7 godina. Čak ako i nisu nikada gledali Mumijeve, ovaj zabavni park će ih oduševiti.

7

Mumijev svijet je otvoren: 09.06. – 12.08. od 10:00 do 18:00; 13.08. – 26.08. od 12:00 do 18:00; 16.02. – 24.02 od 10:00 do 16:00. Postoje dva paketa ulaznica: u prvom je cijena ulaza za jedan dan 23 Eura, ali ukoliko se odlučite za drugi paket po cijeni od 32 Eura ćete dobiti ulazak u Mumijev svijet na dva dana. Djeca ispod tri godine ne plaćaju ulaz. Na linku http://www.muumimaailma.fi možete pogledati kakve sve vrste zabave vam nudi ovaj park.

8

Helsinki

Ovaj grad je jednostavno magičan ljeti i sigurno će vam pružiti nevjerovatno iskustvo. Iako nije pretjerano star, niti od nekog krucijalnog  historijskog značaja, pa stoga nema ni nekih posebno bitnih muzeja koji se baš moraju posjetiti,  Helsinki sa druge strane ima pregršt nevjerovatnih vanjskih aktivnosti. Prije svega vam preporučujemo da predvečer nakon šetnje kroz grad  u luci unajmite jednu drvenu barku i provozate se. Priroda jednostavno oduzima dah, a mirnoća mora je nevjerovatna.  Obzirom da su ljeti dani u Finskoj jako dugi, vašim najmanjim će vjerovatno biti zabavno da ostanu malo duže nego obično i gledaju zalazak sunca sa broda u 23:00!

 

U Helsinkiju uvijek možete birati između velikog broja bazena sa dodatnim aktivnostima. Najbolji izbor je zasigurno Stadion za plivanje, koji se nalazi odmah pokraj Olimpijskog stadiona. Tamo ima bazen za svakoga: mali drveni bazenčići za vaše malene, veliki vodeni tobogani za one veće, a i saune za vaš odmor. Ponesite kupaće, a  peškire možete tamo unajmiti. Ili možete uraditi ono šta obično klasične porodice koje žive u Helsinkiju rade: otiđite do plaže Uuisaari, pa odatle uzmite brod do Merisatamantori. Tamo se nalazi predivna pješčana plaža sa dosta plitke vode za malene. Ima jako puno mjesta za piknik, a u kafeima i zalogajnicama možete uživati u tradicionalnoj finskoj hrani. Naš savjet: probajte mješavinu svježih jagoda i trešanja sa šlagom. Mmmm….

Nipošto ne napuštajte Helsinki bez da ste posjetili Korkeasaari, Helsinški zoo vrt (http://www.korkeasaari.fi/). Prije svega ovaj zološki vrt se nalazi na otoku Korekeasaari do kojeg se dolazi malim trajektom i vaša djeca će uživati u vožnji. Ovo je jedan od najstarijih zoloških vrtova na svijetu (osnovan je davne 1889. godine)  i dom je za preko 200 vrsta životinja koje su došle od Amazonskih šuma, pa sve do pustinja Afrike.

9

Ukoliko vaši klinci vole tvrđave, vitezove i velike srednjovjekovne borbe onda će im otočna tvrđava Soumenlinna uveliko pomoći da sve to bolje zamisle u svojim glavicama.

Ipak, mislimo da će najmalađima najveću zabavu predstavljati: Linnanmäki zbavni park, kojeg od milja zovu Lintsi. Ovaj zabavni park koji se nalazi u samom centru grada je star preko šezdeset godina i ono što ga čini nevjerovatnim jeste da još uvijek imaju stari drveni roll coster. Ne brinite, sve je sigurno! Do sada imaju preko 26 različitih vožnji, a svake godine dodaju po još jednu. Ulaz u zabavni park je besplatan, a nakon toga možete kupovati karte jednu po jednu za svaku vožnju ili kupiti karticu kojom možete probati vožnje koje želite i koliko puta želite. Ova sveobuhvatna karta košta 20 Eura.

10

Odmah pokraj Linnanmäk-a se nalazi Helsenki „See Life“ park. Klincima će i ovaj park biti uzbuđenje godine: prolazak kroz vodene tunela sa ajkulama koje kruže iznad! U muzeju se nalazi veliki broj podvodnih životinja iz mora i okeana širom svijeta.

Ukoliko želite skratiti vrijeme čekanja u redovima i uštedjeti nešto novca, možete kupiti Helsinki card – Helsinki karticu. Ova kartica vam omogučava vožnju javnim prijevozem, ulaz u Helsinški zoo vrt, tvrđavu Soumenlinna-u, Lintsi zabavni park, muzej „See Life“ i još neke aktivnosti. Cijena dnevne karte za djecu je 15 eura, za odrasle 36 eura. Na ovom linku možete provjeriti aktualne cijene i mjesta gdje se kartica može kupiti :http://www.helsinkiexpert.com/helsinki_card.

Sigurni smo da ćete sa ovog putovanja otići uzvikujući : „Minä rakastan suomea!“. Nemate pojma šta ovo znači, zar ne? To je zato što je Finski jedan od najkomplesnijih jezika na svijetu i nama zvuči kao elfovski. Ok, predajte se? Ja volim Finsku!

 

Jasenka Paralija-Jaganjac, Furaj.ba