Hercegovina na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam

  Hercegovina na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam

  Bio jednom jedan san – Hercegovina raj za biciklizam i aktivni turizam!

  Foto: Herzegovina Bike

  Od ove godine turistička ponuda Hercegovine naći će se i na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active.

  Riječ je o platformi koja broji više miliona korisnika aktivnog turizma, potencijalnih posjetioca naše zemlje.

  Hercegovina postaje idealna cikloturistička destinacija zahvaljujući grupi entuzijasta, članova Udruženja “HerzegovinaBike” koji su posljednjih godina vrijedno radili na svojim ciljevima i promovirali Hercegovinu kao idealnu cikloturističku destinaciju, a njihov glas doprio je i do daleke Njemačke.

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

  Objavu dijeli HerzegovinaBike (@herzegovinabike)

  U ponudi se naći različite lokacije u Hercegovini: od Ćirine pruge sa kojom je sve i krenulo do jako velike mreže biciklističkih staza, BikeFriendly Standarda koje članovi udruženja razvijaju sa Redahom, edukacije cikloturističkih vodiča, sve do izvrsnih promotivnih događaja koje organiziraju u Hercegovini.

  Članovi ovog Udruženja već rade na moderiranju ove platforme unoseći turistučku ponudu, staze, smještajne kapacitete, destinacije koje imaju na web stranici HerzegovinaBike.

  Printscreen: OutdoorActive

  “Hercegovina – Kalifornija. Često naši sugrađani u šali znaju kazati i povući paralelu misleći na klimu koju imamo u Hercegovini. I često dok smo kazivali ovo nismo ni bili svjesni koliko smo u pravu, idealan geografski položaj, blizu nam more, blizu nam planina i naravno priroda koja nas okružuje, destinacije koje posjedujemo, sve izvjesnije je da je turizam sljedeća stvar u našoj zemlji i da naporno trebamo raditi u tom pravcu”, rekli su iz ovog Udruženja.

  Cikloturizam je hobi koji kombinira turizam i biciklizam, aktivnost se sastoji od otkrivanja novih mjesta, krajolika i mjesta ili čak nerijetko za posjet zemljama i državama koje koriste bicikl kao prijevozno sredstvo. Aktivni turizam, cikloturizam i biciklistička putovanja na duge distance rastući su turistički trend koji je promijenio način na koji mnogi putnici doživljavaju novo odredište. Izazov za bicikliranje kroz ruralne dijelove zemlje, sela, planine, pa i dolinama rijeka i gradovima, praćen sporijim tempom koji dolazi s ovim načinom prijevoza, učinio je vožnju biciklom jednim od najbrže rastućih turističkih trendova, novo iskustvo za mnoge putnike koji traže aktivni odmor, još dublje i autentičnije iskustvo s destinacijom u kojoj borave.

  No, neće samo cikloturizam biti ponuda koja će se naći na Outdoor Active, tu je još i puno sadržaja aktivnog oblika turizma, poput planinarenja, zimskih sportova, skijanja, sportova na vodi, sve do smještajnih kapaciteta, gastro ponude, destinacija i drugo.

  Nekoliko hercegovačkih udruženja također kroz projekte sarađuje sa OutdoorActive unoseći cjelokupnu turističku ponudu Bosne i Hercegovine na ovu njemačku platformu.


  U nedjelju 18. aprila članovi udruženja Herzegovina Bike organiziraju biciklijadu Ćirinom prugom Mostar – Čapljina.

  Udruženje za promociju biciklizma “HerzegovinaBike” i Biciklistički klub Mostar još jednom organiziraju promotivnu biciklijadu na dionici od Mostara do Čapljine.

  Napomenimo, proteklih godina ova biciklijada je bilježila rekordni broj od 200 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske koji su biciklirajući na dionici dugoj 40km posjetili Blagaj, Bunu, Počitelj i Čapljinu, kao i sve njihove historijske i kulturne znamenitosti.

  Okupljanje i polazak je u nedelju, 18. aprila 2021. godine sa početkom u 10 sati ispred doma Herceg Stjepan Kosača na Trgu hrvatskih velikana (Rondo).

  Više o događaju na ovom linku.


  Pedalajte ove nedjelje od Mostara do Čapljine nekadašnjom Ćirinom stazom