Hippie turističke destinacije

  Hippie turističke destinacije

  Šezdesete su možda prošle davno, ali hipiji nisu. Alternativni način života koji je obuhvatao mir i ljubav, imao je dubok uticaj na kulturu koju možemo vidjeti i danas. Oni se još uvijek nalaze u nekoliko krajeva svijeta, trenirajući ideale koji se toliko odlučno bore da bi preživjeli. U nastavku članka pročitajte nekoliko destinacija gdje njihov duh i dalje luta.

  Ibiza, Španjolska

  Bez obzira koliko to zvuči kao klišej, Ibiza se ne može ignorisati. Uzimajući u obzir da je rodno mjesto partija i žarišno mjesto za hipije 60-tih godina, Ibiza je daleko od idilične slike nekada. Četiri milijuna turista posjeti ovo mjesto svake godine, tako da je uvijek spremna da podijeli svoj raj sa turistima čarter letova. Nije nimalo jeftina, ali jedinstvena arhitektura i prekrasne pješčane staze prema sjeveru čine ovaj dio svjetskom baštinom, te ga je dobro vidjeti i posjetiti. Naravno tu se održavaju i partiji za sve pohvale.

  El Bolson , Argentina

  Na argentinskoj granici sa Čileom leži El Bolson, hipi utočište u surovoj južnoameričkoj pustinji. Proglašen je za ekološku opštinu i „ne nuklearnu zonu“, te je time postao magnet za avanture putnika, jer su se hipiji preselili u to područje 70-tih godina. Za ljubitelje prirode ovdje ima mnogo mjesta za planinarenje.

  Nimbin , Australija

  Ovo malo selo se nalazi u državi New South Wales. Od značajne kulturne važnosti za Aboridžane je svakako zalazak sunca na Mt, ali je to nešto što biste i vi trebali vidjeti. Sam grad bio je mjesto Aquarius festivala 1973. godine. Građani ove male enklave uspostavili su Konoplja veleposlanstvo čiji je cilj širenje informacija o korištenju maruhuane.

  Christiania , Danska

  Christiania je mjesto danskih vojarni, ali skupina slobodnih pojedinaca pretvara ga u komunu sa sklonošću za alternativnim životnim stilovima. Christiania ima veliku zajednicu obrtnika i ekološki osvještenih ljudi koji su izgradili jedinstveni, ali i ekscentrični dom koji dodatno učvršćuje poziciju nesukladnosti koje se većina građana pridržava. Posjeta Pusher Streetu će razjasniti sve vaše nedoumice.

  Arembepe , Brazil

  Arembepe je nekada bilo omiljeno mjesto za bijeg rock zvijezda Mick Jaggera i Janis Joplin. Brazilske kulturne ikone Caetano Veloso i Gilberto Gil rekle su da imaju naklonost prema tom primorskom mjestu i da je on dovoljno dobar za njih i da ne bi trebalo biti problema da se skrase tu. Malo dalje je selo Caratingui, koje je bilo prva hipi zajednica u Brazilu.

  Goa , India

  Ova bivša portugalska enklava na jugozapadu Indije otkrivena je 60-te godine, te je imala stalan priljev putnika. Plaže Anjuna i Vagator su često postavka za sve noćne partye. Posjet ovom mjestu će vas podsjetiti da hipiji ne umiru, jer će oni jednostavno spakovati torbe i otići u Gou.

  Panajachel , Gvatemala

  Na obalama jezera Atitlan leži jedan od središnjih američkih hipijevskih gradova. Uspješna autohtona kultura jedna je od glavnih crta, a krajolik jezera pomaže tom procesu. Panajachel ima veliku populaciju iseljenika, pa se tako nemojte iznenaditi ako ugledate starog srednjoškolskog prijatelja u tradicionalnoj nošnji Maya i dugom bradom kako pije pivo.

  Chefchaouen , Maroko

  Kako joj je ime egzotično, nije ni čudo da su hipiji pronašli ovo zadivljujuće mjesto. Plave boje grada sa veličanstvenim Rif Mountains kao pozadinom i ljupkim Medina, Chefchaouen može zasjeniti Marakeš ili Tangiers.

  Vancouver , Kanada

  San Francisko može privući svu pozornost kada su u pitanju hipiji i njihovo kretanje, ali Vancouver im je mnogo draži. Pored toga ovo je i grad koji je naliberalniji kada je u pitanju marihuana, a često na ulici možete da sretnete i starog hipija sa dugom kosom. To je ujedno i rodno mjesto Greenpeace.

  Kathmandu , Nepal

  Konočano odredište hipi staze je Kathmandu. Do ovog mjesta je trebalo doći napornim putovanjem, ali zanemarivim troškovima života. Stvari su se promijenili 60-tih, ali Freak Street i dalje čini da putnici dolaze sa zadovoljstvom. Hašiš se može naći u velikim količinama.