Recepti za umak i namaz

    Recepti za umak i namaz

    Hren je velika biljka iz obitelji krstašica koja ima dugi mesnati korijen bijele boje, posebno ljutog okusa koji se koristi u prehrani. No osim kao ukusan dodatak jelima, hren se već stoljećima koristi u prirodnoj medicini baziranoj na biljkama za liječenje svih vrsta bolova, zubobolje, bolesnih sinusa te infekcija mokraćnih putova. Poboljšava imunitet zbog obilja antiokisdansa koje sadrži, a koji su poznati po svojoj učinkovitosti u borbi protiv stanica raka.

    „Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata

    Hren obiluje vitaminima C i B, kalijem, željezom i kalcijem, kao i enzimima, i zapravo je prirodni antibiotik, namirnica jako cijenjena zbog svojih hranjivih svojstava.  Dovoljna je jedna jedina supena kašika pripravka od hrena ako želimo nekom jelu dodati slasni okus.

    Hren pomaže tijelu u oslobađanju od sluzi, njegovo konzumiranje olakšava upalu sinusa, a može spriječiti i infekcije i kašalj. Koristi li se korijen hrena sasvim prirodan ili začinjen (npr. octom), tada pomaže u odstranjivanju toksina i drugih otpadnih tvari iz organizma.

    Ostali dio biljke također se može koristiti za ublažavanje boli. Njegovi listovi poznati su po tome što mogu odagnati, gotovo trenutačno glavobolju, kada ih se pritisne na čelo, a čaj na bazi cvjetova te biljke je jako cijenjen jer ublažava simptome prehlade ili gripa.

    Recept za pročišćavanje sinusa :

    U ravnu posudu naribajte hren. Posudu stavite na štednjak i dodajte litru vode, nagnite se, pokrijte glavu ručnikom i udišite pare 5 – 10 minuta. To je najbolje učinite prije spavanja.

    Umak od hrena

    Sastojci:

    1 mala flašica hrena

    1 vrećica majoneze

    1 tvrdo kuhano jaje

    2 dl kiselog vrhnja

    2 kašikice senfa

    peršun

    so, biber

    Ohlađeno tvrdo kuhano jaje izmrviti vilicom na sitne komadiće, dodati sve ostale sastojke, puno sitno sjeckanog peršina, soli i bibera po ukusu.

    Napraviti najmanje 1 – 2 sata prije posluživanja.

    Ništa ne može bolje pročistiti sinuse od zalogaja svježeg hrena. Naribajte ga, stisnite zube i krenite u avanturu. Za sve vas koji ne preferirate svježi hren, poslužit će i žlica pripremljenog preljeva od hrena.

    Namaz od sira, cvekle i hrena…

    200 g sirnog namaza (ABC, Dukatela, Philadelphia…)

    2 srednje velike kuhane cvekle

    hren ili hren umak

    sol

    papar

    Priprema:

    Sirni namaz stavite u zdjelicu gdje će te sve namirnice spojiti,posolite ga i popaprite, umiješajte hren, količina hrena je određena okusom svakog  ponaosob. Na kraju umiješajte naribanu kuhanu cveklu. Sve pažljivo izmiješajte kašikom.

     

    Zvijezdin hren umak, a za one koji vole još jači okus tu je i čisti Zvijezdin hren.

    Hren je jako dobar dodatak svim sendvičima, jelima od mesa, ribe, salatama te sendvičima od junećeg pečenja ili jelima od ribe i drugim jelima od mesa.

    Zvijezda umaci, pa tako i hren, mogu se servirati uz predjela i glavna jela, uz sve vrste pečenog, kuhanog i pohovanog mesa, ribe i povrća a idealni su i kao podloga za sendvič.