Hrvatska će turistima sufinansirati brze antigenske testove

  Hrvatska će turistima sufinansirati brze antigenske testove

  Republika Hrvatska od sredine aprila namjerava krenuti u veliku akciju spašavanja turističke sezone.

  Foto: Pixabay

  Kako je navela hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, turistička sezona zavisi o epidemijskoj situaciji.

  Prema planovima, Hrvatska namjerava vakcinisati turističke radnike, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) tokom sedmice dobit će popise osoba iz turističkog sektora koji se žele vakcinisati.

  Očekuje se da će se vakcinisati oko 70.000 stalno zaposlenih i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuharima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama.


  Turska započela potpunu vakcinaciju zaposlenih u turizmu


  Još uvijek nije poznato hoće li biti vakcinisani i iznajmljivači, kojih je oko 90.000, no Hrvatska namjerava obezbijediti turistima brze antigenske testove. Njihova cijena bit će simbolična i odlučit će se u dogovoru s HZJZ-om, a Ministarstvo turizma i sporta je za tu namjenu izdvojilo 20 miliona kuna. Nadaju se da će to biti dovoljno kako bi pokrili broj turista od prošle godine, kada ih je bilo oko osam miliona.

  Turisti će se dan prije moći prijaviti mailom za testiranje, a na web stranici Safe stay in Croatia bit će naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj.

  Podsjećamo, u Hrvatskoj su još prošle godine krenuli s izradom projekta “Stay safe in Croatia”, koji se sastoji od svih epidemijskih mjera i standarda za sve turističke sektore i djelatnosti. Zasad imaju 12.000 dodijeljenih oznaka.

  Sve se detaljno analizira, a uslovi da dobijete oznaku su jasno definirani. Ako se ne pridržavate pravila, ostajete bez oznake, navela je ministrica Brnjac dodajući da turist preko QR-koda dobije sve informacije i može ostaviti komentar, koji, ako je negativan, ide direktno u Ministarstvo, koje izlazi na teren.

  “Ako objekt dobije tu oznaku, znači da se pridržava svih standarda i gost se tamo može osjećati sigurno”, rekla je ministrica.


  Kako će građani BiH moći u Hrvatsku na ljeto