Imam Baldi

    Imam Baldi

    Turska kuhinja

    Imam baldi je jelo koje se često naziva i “punjeni patlidžan”, i predstavlja tradicionalno mediteransko jelo poznato u Grčkoj i Turskoj. Može se spremiti i kao vegetarijansko jelo bez mesa.

     

    Potrebni sastojci

    1 kg patlidžana, 2 fildžana riže, 1 glavica crvenog luka, 400 gr mljevenog mesa, 2 kašike ulja, pola pavlake, 2 paradajza, malo peršunovog lišća.

    Način pripreme

    Patlidžani se očiste od peteljki, prerežu na pola, izdube iz sredine, pa se polovine nasole i ostave da malo odstoje. U međuvremenu se pripremi fil za punjenje: meso, riža, sjeckani luk, peršun i ulje. Oprati polovine patlidžana od soli, posušiti ih i zatim napuniti, poredati u šerpu, odozgo nasijeći paradajz i uliti malo vode, pa staviti da se kuha na laganoj vatri. Kad je gotovo, preliti pavlakom.