Impozantni tragovi daleke prošlosti na brdu Gradac

  Impozantni tragovi daleke prošlosti na brdu Gradac

  Arheološko nalazište na brdu Gradac, Prozor-Rama, datira iz prahistorije pa sve do 5. vijeka nove ere. Prvi iskopni radovi ukazuju na zanimljiva otkrića, pokazala je to organizovana prezentacija povodom završetka prve faze istraživačkih radova.

  Projekat arheoloških istraživanja na brdu Gradac, koje se nalazi između Ljubunaca i Uzdola, započeo je 9. maja 2017. godine na čelu s voditeljicom iskopnih radova, profesoricom Snježanom Vasilj.

  “Pozvali su nas stari Rimljani da svjedočimo nečemu što su nam ostavili u naslijeđe. Ovaj objekat je jedno lijepo iznenađenje, a radi se o vodospremi ili cisterni monumentalnih gabarita. Rimljani su to vjerojatno gradili jer im je ovaj prostor bio veoma važan. Za sada još uvijek ne možemo reći o čemu se izravno radilo, no sigurno je nešto što je bilo u kontekstu rimske administracije”, kazala je između ostalog profesorica Vasilj, istaknuvši kako je građevina posebna, no kako ih je još više iznenadio spomenik uzidan u temelje jednog od stubova.

  “Radi se o reljefu boga Silvana, ilirskom božanstvu, koje je očito na ovom području kao i na susjednim bio aktuelan kroz četvrti, treći, drugi i prvi vijek do dolaska Rimljana. Ne znamo kako su ga tačno Iliri zvali, jer o tome, nažalost, nisu pisali, a Silvan ga nazivamo po rimskoj interpretaciji. Takvih spomenika ima još, ali sada i mi raspolažemo s jednim takvim. Ono što je rijetkost jeste to da je bog Silvan predstavljen kao mladić s pastirskim štapom u ruci, sviralom, a kao raritet uz njega se nalazi jedna prekrasna ptica. Raritet je iz razloga što je uz njega obično prikazana koza, a često je prikazivan s kozijim nogama, ili s rogovima na glavi. Na ovom se također nalaze rogovi, no nema kozije noge, već prekrasne sandale kroz koje se vide njegovi prsti sa stopala.”

  Istraživanja će se nastaviti, a načelnik Općine Prozor-Rama, Jozo Ivančević, izjavio je da će projekat biti u cjelosti ispraćen i uvršten u turističke projekte.